Dobar rod žitarica u Rusiji

Rusija će ove godine sakupiti, kao što je i planirano, 85-90 miliona tona žitarica, a od toga će izvesti od 20-23 miliona tona.

Dobar rod žitarica u Rusiji

Ministar poljoprivrede RF Jelena Skrinik je konstatovala da se sada na svetskom tržištu cene drže na prihvatljivom nivou, zato je Rusiji povoljno da prodaje žitarice u inostranstvo. A na unutrašnjem tržištu je zabeležen pad cena - zbog istih tih povoljnih prognoza, prenosi Glas Rusije.

Rod povrća takođe je obradovao poljoprivrednike ove godine. Biće 13 miliona tona, za milion više nego prošle godine. Ipak, stvari u povrtarstvu izazivaju zabrinutost u Ministarstvu poljoprivrede.Ministarka objašnjava da je to zato što i dalje dolazi previše povrća iz inostranstva: svaki peti krastavac ili paradajz na ruskoj tezgi je strani, kao i to što zemlja previše zavisi od uvoznog semena - od njega Rusija gaji dve trećine povrća.

Zašto može da bude opasan uvoz semena objašnjava sekretar za štampu Rošelhodnadzora Aleksej Aleksejenko rečima da je u pitanju potpuna zavisnost od spoljnog tržišta. A cene semena rastu u čitavom svetu. Osim toga, za poslednjih četvrt veka u Rusiji je faktički nestao sistem nacionalnog uzgoja semena i kontrole, zbog čega stanje postaje još složenije, kaže Aleksejenko.

Treba se baviti selekcijom sopstvenog materijala za setvu. Jer mi smo uništili, kaže on, polovinu državnih službi koje su se bavile semenom. Nemamo mogućnost da odredimo njegov kvalitet. U tome je ozbiljna opasnost. To već spada u prehrambenu bezbednost države u celini.

Izvor: Tanjug

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.