Poslovanje sa Rusijom

MITROS POČINJE PROIZVODNJU ZA RUSIJU

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da kompanija “Mitros” iz Sremske Mitrovice od ponedjeljka počinje proizvodnju svinjskog mesa, namjenjenu izvozu u Rusiju, a od polovine oktobra kreće sa proizvodnjom, koja će biti izvezena u Evropsku uniju. Izvoz će početi čim se za to dobiju odgovarajuće dozvole, rekao je Nedimović. On je, obilazeći kompaniju “Mitros”, u kojoj je danas “Dan otvorenih vrata”, odnosno otvorena je za posete, istakao da je to primer kako treba da izgleda prerađivačka industrija u Srbiji.

RUSIJA NAJVEĆI SVETSKI IZVOZNIK PŠENICE

Sa ovogodišnjim izvozom pšenice i planiranim izvozom rekordnih 30 miliona tona za sledeću godinu, Rusija je zaobišla svoje glavne konkurente EU i SAD i postala najveći svetski izvoznik tog useva, piše biznis časopis "Ekspert".

USKORO ZELENI KORIDOR DO RUSIJE

Zamenik direktora Uprave carina Duško Marinković je izjavio da će uskoro biti upućen poziv kolegama u ruskoj carini za početak pregovora o „zelenom koridoru“, koji treba da olakša izvoz srpske robe. Kontakt sa kolegama iz ruske carine je načinjen, i u toku je proces započinjanja tehničkih pregovora o uspostavljanju „zelenog koridora“.

Ruski ministar poljoprivrede u Beogradu i Novom Sadu

BEOGRAD - Na današnjem sastanku zamenika predsednika Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine Siniše Stamenkovića sa delegacijom Ministarstva poljoprivrede Rusije, na čelu sa ministrom Aleksandrom Nikolaevičem Tarasovim, istaknut je značaj kontinuiteta saradnje u oblasti poljoprivrede.

Rusija 2. u svetu po izvozu pšenice

Moskva -- Rusija je u prvom kvartalu izvezla 3,196 miliona tona pšenice u vrednosti od 833,9 miliona dolara.
U Rusiji je u periodu od januara do juna 2011. bila na snazi zabrana izvoza glavnih vrsta žitarica, objavljeno je internet strani Vesti.ru.

Srbija može više da izvozi u Rusiju

Beograd -- Srbija ima velike šanse da znatno poveća izvoz hrane na rusko tržište, ocenili su ministar poljoprivrede Dušan Petrović i ruski ambasador Aleksandar Konuzin. Ocenjeno je i da Srbija sa Rusijom može da realizuje zajedničke projekte u agraru.

Rekordan izvoz pšenice iz Rusije

Rusija je u prethodnih devet meseci (od 1. jula 2011. do 1. aprila ove godine) izvezla 18,5 miliona tona pšenice, što predstavlja istorijski rekord izvestila je agencija "Interfaks" pozivajući se na direktora Instituta za konjunkturu agrarnog tržišta (IKAR) Dmitrija Riljkoa.

Rusija se brani od "ludih krava"

Rusija je obustavila uvoz stočne hrane životinjskog porekla iz EU, osim ribljeg brašna, po nalogu federalne Službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor.
Ova mera se uvodi radi neophodnog usklađivanja ruskih zakona sa međunarodnim propisima, precizirala je nadležna institucija. Uvoz je, međutim, zabranjen i zbog moguće opasnosti od unošenja izazivača bolesti "ludih krava" na teritoriju Rusije.

Rusija neće živu stoku iz Evrope

Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor najavila je da će početi da primenjuje najavljenu zabranu uvoza živih svinja i goveda iz EU.Rusija strahuje od "šmalenbergovog virusa", koji izaziva nakaznost mladunaca ili uginuće fetusa.