Unaprediti poljoprivredu da bi se zadržao suficit

rbija ima veliki suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU, ali će morati da poveća efikasnost proizvodnje da bi bila konkurentna kada se ukinu uvozne carine na robu iz EU, izjavio je šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat. "Srbija izvozi 900 miliona evra poljoprivrednih proizvoda godišnje u EU. Glavni izvozni proizvodi su šećer, žitarice, voće i povrće. Uvozi oko 500 miliona. To znači da ima veliki suficit od oko 400 miliona godišnje", rekao je Janmat za EurAktiv Srbija.

On je istakao da Srbija jedina među kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU ima suficit u trgovini poljoprivrednim prozivodima sa EU.

Međutim, kako je istakao, Srbija sada većinu proizvoda slobodno izvozi u EU, bez ograničenja i carina, dok firme iz EU u Srbiji plaćaju carine.

"Ta asimetrična situacija će se vremenom promeniti jer Prelazni sporazum sadrži klauzule o postepenom smanjenju uvoznih carina koje Srbija sada naplaćuje. One će postepeno biti ukinute, što znači da će srpske firme moći postepeno da se naviknu na veću konkurenciju na tržištu", istakao je Janmat.

Prema njegovoj oceni, mere za povećanje efikasnosti poljoprivrede će tada biti neophodne.

U intervjuu za EurAktiv (www.euractiv.rs), Janmat je kao potrebne korake naveo unapređenje prerađivačke industrije da bi se izvozili proizvodi više dodate vrednosti u proizvodnji, kao i jačanje uloga zadruga u proizvodnji i ukrupnjavanje zemljišta.

Na pitanje o organskoj poljoprivredi, Janmat je rekao da je to relativno nov sektor koji treba da se razvija i u EU i u Srbiji.

"Gledajući početnu poziciju, Srbija ima prednost u odnosu na neke EU članice. U Srbiji se tradicionalno ne koriste pesticidi i herbicidi u velikoj meri. To je sektor poljoprivrede koji se može više razviti s obzirom na potencijal", ocenio je on.

Razvoj će, kako je izjavio EurAktivu, zavisiti i od toga da li su potrošači spremni da malo više plaćaju za te proizvode.

izvor: (Biznis)

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.