Proizvodi Mlekare Šabac do kraja godine u EU

Proizvodi Mlekare Šabac bi do kraja godine trebalo da se nađu i na policama trgovina u Evropskoj Uniji (EU), a u planu je i izvoz u islamske zemlje, najavio je danas generalni direktor te mlekare Zoran Matić.

"U toku je proces dobijanja dozvola i svih neophodnih sertifikata, tako da do kraja 2012. očekujemo početak izvoza na tržište EU", rekao je on agrarnim novinarima iz inostranstva i Srbije koji su posetili tu mlekaru u okviru radionice "Balkan tur Srbija".

Matić je naglasio da Mlekara Šabac ima sve standarde potrebne za izvoz mlečnih proizvoda u islamske zemlje, istakavši da je planiran plasman robe tog proizvođača i na ta tržišta. On je podsetio da šabačka mlekara svoje proizvode izvozi u zemlje CEFTA (zona slobodne trgovine zemalja jugoistočne Evrope), zatim na tržište Rusije, Ukrajine, Kazahstana, Azerbejdžana, ali i u SAD. 

Matić je naveo da Mlekara Šabac dnevno preradi 250 tona mleka, od čega je 100 tona mleko ekstra kvaliteta, i da je lider u proizvodnji feta sira. Prema njegovim rečima, ta kompanija poseduje najsavremeniju tehnologiju za preradu mleka i proizvodnju melčnih proizvoda, a u planu su i investicije u nove proizvodne linije. 

Matić je ukazao da Mlekara Šabac ima oko 500 zaposlenih i da je prosečna plata u toj kompaniji 40.000 dinara. Mlekara Šabac, koja je deo koncerna "Farmakom", ima 4.000 dobavljača i najznačajniji je otkupljivač mleka od najveće farme na Balkanu - Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB), rekao je on, naglasivši da taj proizvođač obezbeđue evropski kvalitet mleka. 

Savetnik srpskog ministra poljoprivrede i predsednik "Agropresa" Goran Đaković kazao je Tanjugu da se radionica "Balkan tur Srbija" danas završava i da su novinari iz deset zemalja tokom ove sedmice imali priliku da posete Beograd, Novi Sad, Šabac, Bečej, Staru Pazovu i Čelarevo. 

Novinari dolaze iz Albanije, Nemačke, Irske, Danske, SAD, Slovenije, Crne Gore, Švajcarske, Hrvatske i Republike Srpske.

Gosti su najpre obišli 79. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, a posetili su i fabriku "Sojaprotein", "Agropromet Bečej", farmu svinja "Napredak AD", voćnjak "Delta agrara" u Čelarevu, "Šabačku mlekaru". 

Tokom dana posetiće i manastir Lelić kod Valjeva gde će moći će da saznaju više o proizvodnji meda u manastiru. 

*izvor: www.tanjug.rs

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.