Saradnja Svrljižana i Slovenaca

Opština Svrljig priprema se da izađe iz kruga nerazvijenih, sve je više poljoprivrednika koji registruju gazdinstva i proširuju voćnjake ili podižu nove. Saradnja sa pobratimskim mestom Šentjernej, osim razmene iskustva, donosi im i druge pogodnosti.

Zajednički projekti ulaganja u proizvodnju voća opštine Svrljig i Šentjernej u Sloveniji, velika su šansa da Svrljig izađe iz kruga nerazvijenih opština.

svrljig slovenija1 nn.jpg

Porodica Radonjić iz Svrljiga jedna je od onih koja je ovog proleća, od lokalnog Fonda za razvoj poljoprivrede, dobila jeftinije sertifikovane sadnice šljiva, čime su uvećali zasade na pet hektara.

"Sadnice smo platili trideset, umesto 150 dinara. Uštedeo sam zahvaljujući Fondu skoro 80.000 dinara", kaže Mile Radonjić.

Radonjići su sa grupom poljoprivrednika iz Svrljiga nedavno boravli u Šentjerjeju u Sloveniji, kako bi sa tamošnjim voćarima razmenili iskustva. Plantaža jabuka koja je, na svih 40 hektara zaštićena protivgradnim mrežama i koju obrađuje samo sedam ljudi, za Svrljžane je bila najveće iznenađenje.

Zasadi jabuka u Sloveniji podignuti su sredstvima Evropske unije. Njihov vlasnik je dobio 30 odsto nepovratnih sredstava, pa zato i robu plasira na tržište EU, uglavnom u Nemačku i Austriju.

svrljig slovenija3 nn.jpg

Dvadesetdvogodišnji Nejc Rumpret, vlasnik imanja, ističe da Evropska unija voćare često nadgleda.

Najviše se, kako kaže, proveravaju prskanje, kvalitet zemljišta i poštovanje zabrane pušenja blizu stabala.

Važno je da se pre započinjanja posla dobro proveri tržište. Tehnologija, sorte i poštovanje određenih pravila su najbitniji", kaže Nejc Rumpret.

Ulični mlekomati za prodaju svežeg mleka, posle slovenačkih gradova, možda će se pojaviti i na jugu Srbije.

Franc Hudoklin, župan oblasti Šentjernej kaže da je Srbija kandidat za EU što znatno olakšava pomoć prijateljima iz Svrljiga.

"Pretpristupni fondovi daju mnoge mogućnosti koje naša Županija i vaša opština moraju da iskoriste", kaže Hudoklin.

Predsednik opštine Svrljig Milija Miletić kaže da su najveći problemi vodovod i kanalizacija i da će pokušati da primene slovenačko iskustvo, najpre u rešavanju problema vodosnabdevanja.

Dok Svrljižani pregovaraju o plasmanu specijaliteta kraja, belmuža, na slovenačko tržište, Slovenci se spremaju da, u podnožju Svrljiških planina do kraja godine, započnu izgradnju solarne elektrane.

RTS

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.