Pastor: Fondovi EU jedini realni izvori fianansiranja

NOVI SAD - Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu Ištvan Pastor izjavio je danas na Novosadskom sajmu da su fondovi EU jedini realan izvor finansiranja projekata naše poljoprivrede i da bi bilo šteta to ne iskoristiti.

Srbija bi trebalo da uradi sve kako bi stvorila poljoprivrednicima uslove da mogu da kvalitetnim projektima konkurišu za sredstava iz evropskih fondova, rekao je Pastor na otvaranju konferencije "Poljoprivreda - od kandidature do članstva u EU" koju organizuje Asocijacija poljoprivrednika.

"Veoma je važno da Asocijacija poljoprivrednika bude partner Sekretarijatu za privredu, jer će u budućnosti ona imati vrlo važnu ulogu u artikulisanju potreba i projekata proizvođača u agraru", rekao je Pastor, dodajući da je, po njegovom mišljenju, prirodnije da Asocijacija poljoprivrednika bude partner Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, ali da se nada da će se to vrlo brzo promeniti.

Govoreći o temi skupa, Pastor je rekao da je ona aktuelna i da će i u budućnosti biti u fokusu svih priča vezanih za poljoprivredu, kao i za druge oblasti.

"Potrebno je s vremena na vreme pogledati šta se uradilo, ali i šta bi trebalo da se uradi kako bi se približili našem konačnom cilju, a to je članstvo u EU", rekao je Pastor.

Na konferenciji je govorio i direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Borislav Kobiljski koji je rekao da ta ustanova ima iskustva sa uslovima koje zahteva EU jer već izvozi veliki broj semena u zemlje Evropske zajednice.

Asocijaciji poljoprivrednika Kobiljski je ponudio pomoć, istakavši da ona može biti dvostruka - prvo kroz proizvodnju kvalitetnog i jeftinog semena, a drugo savetodavna s obzirom na iskustvo koje imaju u saradnji sa zemljama iz EU.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Srbije Miroslav Kiš izjavio je danas da udruživanje poljoprivrednih proizvođača može doprineti većoj konkurentnosti Srbije na tržištu Evropske unije.

Kiš je na skupu koji je ta asocijacija organizovala na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu ocenio da je potrebno da država i poljoprivredna udruženja prate zajedničku poljoprivrednu politiku EU, kako Srbija ne bi došla u situaciju da, poput nekih zemalja u susedstvu, ne iskoristi sva raspoloživa sredstva iz EU fondova.

Predsednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić rekao je da je put ka EU težak i trnovit i da je ta komora koja broji 200.000 članova za dve godine uspela da se izbori da poljoprivrednici imaju veću korist od pregovora za članstvo u EU.

"Hrvatska je pre dve godine imala oko 100 različitih subvencija i seljaci su se teško snalazili sa tim. Zato je bitno da postoji okruženje koje će tu informaciju moći da približi poljoprivrednom proizvođaču", rekao je Brlošić.

Uz napomenu da se ulaskom u EU priznaju samo subvencije po jedinici površine, rekao je da se poljoprivredna komora izborila da se broj subvencija države smanji na svega pet i da proizvođači u Hrvatskoj u proseku dobijaju 300 evra podsticaja po hektaru.

Brlošić je upozorio i na činjenicu da je Hrvatska zbog "tvrdog stava svoje vlade" iskoristila svega 40 odsto od prvog pristupnog SAPADR fonda i dodao da EU "samo traži da se zadovolje određeni kriterijumi".

Savetnik predsednika Vlade Vojvodine Saša Dragin upozorio je da Srbiji sledeće godine neće biti dostupna sredstva iz fondova Evropske unije, ukoliko do tada ne završi proces akreditacije Agencije za agrarna plaćanja.

Dragin je podsetio da je ove godine Srbiji na raspolaganju bilo oko 30 miliona evra, a da su očekivanja da će naredne godine moći da raspolaže sa oko 50 miliona evra iz pretpristupnog fonda za ruralni razvoj (IPARD).

"Sledeći korak nam je edukacija poljoprivrednih proizvođača za pisanje projekata i konkurisanje kod EU fondova. Svaki dan koji budemo izgubili u tom procesu koštaće nas mnogo i zato je neophodno da čujemo iskustva zemalja u okruženju šta treba da učinimo da iskoristimo što više sredstava", rekao je Dragin.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Srbije Vladimir Petković rekao je da je namera ministarstva da podrži svaki vid edukacije poljoprivrednih proizvođača za korišćenje sredstava EU.

Mi imamo sistem od oko 2.000 savetodavaca čije je dužnost da pomognu u što boljoj pripremi proizvođača za apliciranje kod EU fondova.

Izvor: Tanjug, Beta

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.