I srpski krivi krastavci mogu u EU

Novi Sad -- Glavna karakeristika srpske poljoprivrede je proizvodnja kvalitetne hrane i EU od Srbije neće tražiti da se toga odrekne.
Od Srbije će biti traženo samo da se pridržava određenih propisa u procesu proizvodnje, rečeno je na debati na Novosadskom sajmu organizovanoj u sklopu obeležavanja "50 godina zajedničke evropske politike u oblasti poljoprivrede".

"Nećemo vas, propisima EU, terati da proizvodite krastavce određene veličine i oblika, ali će ti uslovi propisivati pre svega investicije u zaštitu životne sredine", kazao je ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović rekao je da će Srbija učciniti sve da usaglasi svoje propise sa propisima EU u oblasti poljoprivrede, napominjujući da je učinjeno dosta na stvaranju zakonskih regulativa koje našim institucijama olakšavaju prihvatanje svih novina koje stižu iz EU.

"Za Srbiju je suštinski bitno da oko 800.000 porodica ima neke prihode od poljoprivrede, a 400.000 živi isključivo od nje", rekao je Petrović.

Ambasador Francuske je dodao da EU zna "da je srpski paradajz ukusan i da od Srbije neće tražiti da proizvodi paradajz bez ukusa, već samo da se pridržava nekih propisa u procesu proizvodnje". 

Direktor za međunarodne odnose i proširenje u okviru Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije Džon Klark je, govoreći o novim pravcima evropske politike u oblasti poljoprivrede, istakao da su za Srbiju interesantne mere koje pospešuju učešće mladih ljudi i stručnjaka u poljoprivrednu, a pre svega u organsku proizvodnju. 

"Poljoprivrednici će, od 2014. godine, dobijati podršku zavisno od korišćenja projekata za zaštitu životne sredine i od količine organske proizvodnje", rekao je Klark. 

On je kazao da je svim poljoprivrednicima potrebno da znaju srednjoročni, ako ne i dugoročni plan poljoprivredne politike, a ne da se, kako je rekao, ta politika menja od izbora do izbora. 

Usklađivanje propisa Srbije i EU je proces za koji je potrebno određeno vremem, kazao je Klark navodeći da zna da Srbija želi i da će učiniti sve da to vreme skrati kako bi što pre pristupila EU.

Tanjug

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.