Na rafovima organsko mleko

krave    Potrošači u Srbiji, prvi u regionu, mogu da piju organsko mleko i jogurt, ali i jedu organski sir i pavlaku...

Potrošači u Srbiji, prvi u regionu, mogu da piju organsko mleko i jogurt, ali i jedu organski sir i pavlaku. Na rafovima prodavnica od utorka su u ponudi "Imlekovi" organski proizvodi pod zajedničkim imenom "belo organik". Od uobičajenih mlečnih proizvoda biće skuplji od 20 do 25 odsto.
Organsko mleko proizvodi se na organskoj farmi "Velvet" u Čurugu, a "Imlek" proizvođačima plaća 30 odsto više nego za obično sirovo mleko. Deo proizvoda će stići i do kupaca u Rumuniji, Mađarskoj, Austriji i Sloveniji.

- Mi u ovom trenutku sa farme dobijamo 17.000 litara organskog mleka dnevno i sve ćemo preraditi u organske proizvode - rekao je Slobodan Petrović, direktor "Imleka". Cene ovih proizvoda na početku će biti za desetak odsto više od konvencionalnih mlečnih proizvoda, ali ne na duži rok. Kasnije će organski mlečni proizvodi biti skuplji od 20 do 25 procenata, ali ne više od 30 odsto.
Vlada Srbije je ove godine predvidela 200 miliona dinara podrške organskoj proizvodnji. Na farmi u Čurugu krave imaju poseban tretman - čekaju ih dušeci u štalama, uživaju u četkanju, rashlađivanju leti.

Izvor: Novosti

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.