Objediniti zahteve malih proizvođača za organskim semenom

banat-semeU Privrednoj komori Srbije krajem decembra održanje sastanak koji su organizovali Nacionalno udruženje”Serbia Organica” i PKS u okviru rada Grupacije za organsku proizvodnju i Udruženja za poljoprivredu,prehrambrenu i duvansku industriju i vodoprivredu.Dve teme su razmatrane ovom prilikom - pobljšanje dostupnosti na tržištu konvencionalnog hemijski netretiranog reproduktivnog materijala, kao i jasnije sagledavanje problema proizvođača i kontrolnih organizacijau procesu kontrole i sertifikacije.

Sastanku su prisustvovali proizvođači, predstavnici svih institucijakoje se bave proizvodnjom, distribucijom i preradom semena,predstavnici kontrolnih organizacija, predstavnici centara zaorgansku proizvodnju, udruženja proizvođača, predstavnici savetodavnihstručnih službi, kao i predstavnici nadležnih organa Ministrstva poljoprivrede.

Problemi u snadbevanju ”organskog” semena

Problemi postoje u snabdevanju reproduktivnim materijalom za organsku proizvodnju, kao i zbog nedostupnosti konvencionalnog hemijski netretiranog reproduktivnog materijala, ukazano je na sednici Grupacije za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije i Nacionalne asocijacije ”Serbia Organica“.Za proizvođače je važno pojačati poziciju hemijski netretiranog semena, jer im Zakon omogućuje da ga koriste, a često ostaju bez njega.Prema tvrdnjama proizvođača, instituti koji imaju organsku proizvodnju, često nemaju sluha za organske proizvođače koji naručuju malu količinu semena, već se njihovi zahtevi odlažu i ne poštuju rezervacije. Oni, kao rešenje, predlažu objedinjavanje zahteva preko Nacionalne asocijacije ”Serbia Organica“.

Blagovremeno rezervisati potrebnu količinu semena

Predstavnici instituta pozvali su proizvođače da blagovremeno najave potrebnu količinu semena, što podrazumeva da seme naručuje u vreme žetve određene biljne vrste, a ne u doba setve,jer tada je prekasno. Kalendarsko, datumsko određivanje rokova za rezervacije semena bilo bi veoma komplikovano zbog velikog broja biljnih vrsta, smatraju u institutima. Proizvodnja bez plana je neisplativa jer je organska proizvodnja skuplja i ukoliko dođe do otkazivanja, proizvedeno seme prodaje se kao merkantilno, što je neisplativo.
Predstavnici Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, u kojem je formirano Odeljenje za organsku proizvodnju i biodiverzitet na lokaciji nekadašnjeg Odeljenja za hmelj, sirak i lekovito bilje u Bačkom Petrovcu, najavili su da za sezonu 2013. moguda obezbede netretirano konvencionalno seme kukuruza, soje i suncokreta, kao i organsko seme pšenice, soje, heljde, belog luka,pasulja, bosiljka, nevena, mirođije i najverovatnije lucerke.U Institutu za lekovito bilje ”Josif Pančić“ i Institutu za kukuruz u Zemun Polju pozivaju proizvođače da se na vreme jave i rezervišu seme. Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci nudi preko 30 povrtarskih vrsta i 10 sertifikovanih sorti, među kojima su sorte pasulja, boranije, tikvice, cvekle, zelene salate.Predstavnici Ministarstva poljoprivrede ukazali su da je pojednostavljenai ubrzana procedura izdavanja odobrena, ali da se jošradi na unapređenju baze podataka o proizvođačima organskogsemena, kako bi u svakom trenutku bili dostupni ažurni podaci okoličini prodatog, odnosno dostupnog semena.

Izvor: Organic News br 22-23

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.