Grad pomaže zelenu ishranu

Ulaganje - U programu Gradske uprave za privredu nalazi se 27 hektara zemljišta koje je u procesu konverzije, što podrazumeva period od tri godine tokom kog se zemljište ne prska pesticidima i herbicidima i veštačkim đubrivima, već isključivo ekološkim sredstvima.

Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji finansira razvoj organske proizvodnje. Akcionim planom razvoja organske proizvodnje u poljoprivredi na teritoriji grada Novog Sada predviđeno je 10 miliona dinara za unapređenje zelene proizvodnje, odnosno uzgoja zdrave hrane.

Jovan Mihajlov iz Gradske uprave za privredu, koja je zadužena za realizaciju akcionog plana, ističe da je 2010. godine osnovan Fond za unapređenje poljoprivrede čiji je prvi zadatak afirmacija i povećanje površina pod organskom proizvodnjom, da bi 2011. godine bio donet i akcioni plan.

Akcioni plan

Prioriteti akcionog plana su: odabir proizvođača i ocena odabranog zemljišta; stručno usavršavanje i obrazovanje poljoprivrednih proizvođača; subvencije poljoprivrednim proizvođačima; sajmovi, seminari, radionice, stručne ekskurzije za poljoprivrednike i promocija i prezentacija organske poljoprivredne proizvodnje.U prošloj godini programom je obuhvaćeno 10 proizvođača organske hrane, ali su se ove godine u programu našla još dva proizvođača organske hrane, među kojim je i Srednja poljoprivredna škola u Futogu.

- Trenutno imamo 27 hektara zemlje pod organskim proizvodima. Za sada su u programu domaćinstva i ustanove koje se bave uzgojem povrća i voća i zaštitom bilja, a očekujemo uskoro i da će se u našem programu naći i organska proizvodnja jaja i mleka - navodi Mihajlov.

On ističe da se 27 hektara zemljišta nalazi u procesu konverzije, odnosno u fazi pripreme iz faze konvencionalne u organsku proizvodnju, što podrazumeva period od tri godine na kome se zemljište ne prska pesticidima i herbicidima, i veštačkim đubrivima, već isključivo ekološkim sredstvima.

Najveći broj proizvođača organske hrane koji se nalaze u programu Gradske uprave za privredu nalaze se na Čeneju odnosno u Kisaču, po četiri, dok je po jedan organski proizvođač obuhvaćen akcionim planom razvoja organske proizvodnje iz Novog Sada, Rumenke i Begeča i Futoga, gde se nalazi Srednja poljoprivredna škola.

Znanje je važno

Najpoznatiji proizvođač organske hrane, tačnije organskog povrća je porodica Vozar iz Kisača, čiji se proizvodi mogu naći na zelenim pijacama u Novom Sadu, ali i Beogradu. U programu konverzije koji finansira i nadgleda Gradska uprava za privredu nalazi se devet hektara, dok na 21 hektaru već proizvodi organsku hranu 22 godine.

- Proizvodimo 60 vrsta povrtarskih proizvoda i čak 80 vrsta salata. Sada se u programu našlo dodatnih devet hektara, što će nam omogućiti da proširimo proizvodnju organske hrane.Ovaj podsticaj iz grada značajan je i za mene, ali posebno za one koji se do sad nisu bavili organskom poljoprivredom, jer pored finansijskog podsticaja, prolaze i obuku o proizvodnji organske hrane, što je veoma važno za svakog proizvođača - kaže za Press Vladimir Vozar, vlasnik eko-gazdinstva Vozar.

„Moj salaš"

Da se o zdravoj hrani u Novom Sadu razmišljalo i ranije svedoče i manifestacije koje se održavaju od 2005. godine poput pijace „Moj salaš„ u organizaciji „Zelene mreže Vojvodine", uz podršku lokalne samouprave, koja se održava kod Spensa, a na kojoj se prodaju organski proizvodi. Tokom godina, ova akcija je postala najveće distributivno mesto organskih proizvoda u Srbiji. 

Aleksandar Savanović, Novi Sad

Press Online

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.