Organska proizvodnja tema na regionalnoj konferenciji u Skoplju

Predstavnici više zemalja regiona okupili su se u Skoplju kako bi promovisali organsku poljoprivredu. U ostalim vestima iz biznisa: Sarajevo je domaćin trećeg regionalnog Biznis foruma, a ove godine se očekuje pad hrvatske ekonomije za jedan odsto.

U Skoplju je u utorak (15. maja) otvorena 6. konferencija o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji Mediteranske mreže organske poljoprivrede. Mreža okuplja ministarstva poljoprivrede 24 evropske i mediteranske zemlje, među kojima su i Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kipar, Grčka, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska.

photo

Cilj trodnevnog skupa je podsticanje razmene informacija i dobrih praksi u tom sektoru i promovisanje zajedničkih strategija budućeg razvoja.
***
Izgradnja trećeg najdužeg tunela na svetu počela je u Turskoj prošlog vikenda. Tunel, koji će biti probijen kroz planinu Ovit, biće po završetku radova duži od 17 km i povezivaće okruge Rize i Erzurum. Turske vlasti veruju da će to unaprediti ekonomiju crnomorskog regiona i dovesti do veće iskorišćenosti luke.
***
Srbija je glavni rival Bugarske u privlačenju direktnih stranih investicija (DSI), izjavio je bugarski ministar ekonomije Delijan Dobrev na konferenciji o investicijama u Sofiji u petak (11. maja). On je napomenuo da je njegova zemlja izgubila više značajnih investicija tokom protekle godine, koje su na kraju otišle u Srbiju, Mađarsku, Makedoniju i Tursku.
***
Sarajevo je domaćin trećeg godišnjeg Biznis foruma od srede (16. maja) do petka. Na skupu, čiji je cilj predstavljanje Bosne i Hercegovine i regiona međunarodnim investitorima, okuplja više od 130 projekata u oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma, građevinarstva i finansija.
***
Kipar je saopštio u petak (11. maja) da je dobio 15 ponuda iz trinaest zemlja za bušenje i istraživanje nafte i gasa na moru u drugom krugu izdavanja dozvola za eksploataciju. Vlasti kažu da je interesovanje premašilo njihova očekivanja. Među kandidatima su Francuska, Izrael, Velika Britanija, Rusija i Kanada.
***
Direktne strane investicije u Turskoj porasle su za 76 odsto prošle godine, dostigavši 16 milijardi dolara, izjavio je u petak (11. maja) premijer Redžep Tajip Erdogan. Prema njegovim rečima, ta zemlja je između 2002. i 2011. privukla DSI u vrednosti od 110,5 milijardi dolara.
***
Hrvatska ekonomija ove godine zabeležiće pad od jedan odsto, upozorio je guverner Centralne Banke Željko Rohatinski. On je napomenuo da su potrebne strukturne reforme kako bi se podstakao rast BDP, koji je prošle godine izostao.
***
Ekonomija EU je trenutno u blagoj recesiji, ali je na vidiku postepeni oporavak, saopštila je Evropska Komisija u svojoj Prolećnoj ekonomskoj prognozi objavljenoj u petak (11. maja). Među državama članicama, Grčka je na dnu, sa BDP-om koji bi ove godine trebalo da opadne za 4,7 odsto. Kipar će zabeležiti negativan rast od -0,8 odsto, dok će Bugarska i Rumunija preći crtu sa 0,5 odsto, odnosno 1,4 odsto, predviđa Komisija.

(Razni izvori – 9.5.2012-16.5.2012)

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.