NLB banka raspisala konkurs za proizvođače zdrave hrane

Organska poljoprivreda i proizvodnja uzima sve više maha, a sve je veća i zainteresovanost poljoprivrednika da se bave ovim vidom proizvodnje. Kako je NLB banaka, društveno odgovorna kompanija, odlučila je da podrži razvoj organske proizvodnje organizovanjem konkursa za najbolji projekat u ovoj oblasti poljoprivrede, rekao je na konferenciji za novinare održanoj na Novosadskom sajmu, izvršni direktor Centra poslovne mreže ove banke Milan Radojević.

- Konkurs je otvoren od danas i traje do 15. avgusta, na njemu mogu učestvovati svi proizvođači koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a biće nagrađena tri projekta - najbolji projekat s milion dinara, drugi s 400.000, a treći projekat s 200.000 dinara - rekao je Radojević.

- Rezultati stručnog žirija, koji čine stručnjaci iz oblasti organske proizvodnje hrane, urednici specijalizovanih časopisa i predstravnici Banke, biće poznati u septembru.

Po njegovim rečima, projekti moraju biti u skladu s načelima sertifikovane organske proizvodnje i prerade hrane, a namera je da se podrškom ovom vidu proizvodnje, koji predstavlja budućnost poljoprivrede, prošire znanja poljoprivrednika u ovoj oblasti, započinje ili proširi već postojeća organska proizvodnja i javnost bolje upozna sa zdravim načinom života.

Po rečima predsednice žirija, prof. dr Branke Lazić, emeritusa s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, značaj organske proizvodnje i prerade hrane, koja je bezbedna po zdravlje ljudi, sve je veći, a organski proizvodi sve su traženiji.

Bavljenje ovim vidom poljoprivredne proizvodnje, podrazumeva poštovanje zakonski regulisanih sistema kontrolisane i sertifikovane proizvodnje hrane koja pripada održivoj poljoprivredi, dok ekološki efekti, koji proizilaze iz organske proizvodnje, obezbeđuju kvalitetniju budućnost generacijama koje dolaze.

Izvor: Dnevnik

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.