U Srbiji od organske poljoprivrede može da se zaradi i do 10.000 evra po hektaru

U Vojvodini je mnogo malih poljoprivrednih poseda koji bi mogli da ostvare veliki profit na evropskom tržištu prelaskom sa konvencionalne na organsku proizvodnju, zaključeno ja na današnjem skupu u Novom Sadu o organskoj proizvodnji.

Trenutno je u Srbiji zastupljena proizvodnja organske paprike koja se u prahu prodaje na tržištu Nemačke

Predsednica Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju "Serbia organica" Nada Mišković rekla je da u Srbiji prednjače gazdinstva koja imaju do tri hektara zemljišta i mogu da ostvare ogroman profit prelaskom na organsku proizvodnju.

- To je put kojim možemo ići. Potrebno je samo da se proizvođači udruže, kako bi zajedno izašli u susret ogromnoj tražnji za organskim proizvodima na svetskom tržištu - rekla je Miškovićeva na skupu "Mogućnost izvoza organskih kultura u Nemačku" koji je na Novosadskom sajmu organizovao VIP fond. 

Na današnjem skupu je rečeno da u Vojvodini ima 2,4 miliona hektara obradivih površina i da je u vlasništvu građana oko dva miliona, zbog čega su poljoprivredna gazdinstva usitnjena i sve manje konkurentna u tradicionalnoj proizvodnji.

Direktor tog fonda Branislav Bugarski rekao je da ogromne šanse postoje u organskoj soji, durok pšenici, kukuruzu šećercu i paprici, a cilj VIP fonda jeste da pomogne proizvođačima da plasiraju robu na druga tržišta i imaju bolju egzistenciju. 

- Ministarstvo poljoprivrede ima stimulacije po hektaru setvene jedinice, a najavljeni su i podsticaji za navodnjavanje i obnovu mehanizacije, što će pospešiti organsku proizvodnju - ocenio je Bugarski i dodao da "sve što se proizvede može i da se proda". 

Bugarski je naveo da poljoprivrednici u Vojvodini rade po tehnologijama nemačkog partnera, koji i nadzire proizvodnju i izvoz robe na nemačko tržište, gde su cene organskih proizvoda i do 30 odsto veće u odnosu na konvecionalnu proizvodnju. 

Direktor nemačke asocijacije poljoprivrednih proizvođača "Ekolend" Rudolf Biler rekao je da to udruženje okuplja 3.000 proizvođača u Nemačkoj, Indiji, Rumuniji i Srbiji i član je Međunarodne federacije pokreta za organsku poljoprivredu(IFOAM). 

- Mi otkupljujemo organske proizvode od lokalnih farmera i prodajemo ih u Nemačkoj. Imamo svog inženjera koji obučava farmere za organsku proizvodnju po našoj tehnologiji - rekao je Biler. 

Prema njegovim rečima, trenutno je u Srbiji zastupljena proizvodnja organske paprike koja se u prahu prodaje na tržištu Nemačke, na kojem je godišnji promet organskih proizvoda u stalnom porastu i 2010. je iznosio oko šest milijardi evra. 

- Za kilogram paprike najboljeg kvaliteta farmeri mogu dobiti i do 10 evra, a zarada po hektaru može dostići i 10.000 evra - rekao je Biler, uz ocenu da je organska aleva paprika iz Srbije trenutno najkvalitetnija na evropskom tržištu.

Beta

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.