Novi Sad ulaže u organsku poljoprivredu

NOVI SAD - Novcem iz gradske kase finansiraće se sertifikacija novih površina za organsku proizvodnju, obuka proizvođača, kao i poseta specijalizvovanim sajmovima, na kojima se promoviše zdravstveno bezbedna hrana.Gradska uprava Novog Sada je, kao i lane, izdvojila 10 miliona dinara za unapređenje organske proizvodnje.

Projekat je podržala i Zelena mreža Vojvodine. Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za privredu Marko Narančić kaže da je cilj povećanje proizvodnje organske hrane.

"Pre ove akcije u Novom Sadu je postojao samo jedan proizvođač organske hrane. Prošlogodišnjim aktivnostima taj broj smo povećali na 12, što i dalje nije dovoljno. Analizirali smo tržište i došli do zaključka da je tražnja za organskim proizvodima mnogo veća nego ponuda", navodi Narančić.

Kako je dalje rekao, na novosadskom tržištu svoje organske proizvode plasiraju proizvođači zdrave hrane iz cele Vojvodine, a cilj akcije gradske uprave cilj je da među njima bude više proizvođača sa teritorije grada Novog Sada.

Zelena mreža Vojvodine nastoji da zainteresuje i pokrene poljoprivrednike da se bave organskom proizvodnjom. Predsednica Upravnog odbora te organizacije Olivera Radovanović sigurna je u to da će organska proizvodnja opstati, uprkos ekonomskoj krizi.

"Kada potrošači vide da su organski proizvodi neznatno skuplji od onih proizvedenih u konvencijalnoj proizvodnji, većina njih se po pravilu odlučuje za biološki više vredne. Ono što je dobro za prirodu, dobro je i za ljude, a organska proizvodnja to svakako jeste", zaključuje Radovanović.

Akcije gradske uprave predstavljena je u Čeneju, Kovilju, Begeču, Kisaču i Ledincima, u prostorijama mesnih zajednica. Zainteresovanim proizvođačima sertifikacione kuće prvo će obaviti pretkontrolu, kojom će se utvrditi da li je njihovo zemljište pogodno za organsku proizvodnju.

Sledi sertifikacija i obuka proizvođača. Najbolji će posetiti sajmove u inostranstvo a kasnije će besplatno promovisati svoje proizvode na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Izvor: RTV (Đorđe Simović)

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.