Srpski proizvođači na Sajmu organskih proizvoda

BEOGRAD, 24. januara (Tanjug) -Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje "Serbia organika" najavilo je da će organizovati nastup srpskih proizvođača na najvećem svetskom Sajmu organskih proizvoda - "Biofać" u Nirnbergu, od 15. do 19. februara. 

Srpska preduzeća koja se bave proizvodnjom i preradom voća, povrća, lekovitog bilja, šumskog voća i šumskih plodova će prikazati celokupan asortiman.

Ove godine će se predstaviti domaći proizvođači organskog đubriva preduzeće „Ekosoil" iz Niša. Tu će biti i dugogodišnji izvoznici voća i povrća, poput „Lion Foods-a" i „Foodland-a" koji uspešno plasira na svetska tržišta širok asortiman prerađenih proizvoda, kao i "Herba"- proizvođače i izvoznik lekovitog bilja i esencijalnih ulja iz Beograda. 

Prvi put će se na sajmu predstaviti i grupa od 10 poljoprivrednih organskih proizvođača sa područja opštine Novi Sad, koji će moći da se upoznaju sa novom tehnologijom i potrebama inostranog tržišta. Srbija, koja se već dokazala kao dobavljač izuzetno kvalitetnih konvencionalnih malina, šljiva i višanja, ima šta da ponudi i sektoru organskih proizvoda.

Potržanja za tim proizvodima sa uvećanom vrednošću je u konstantnom porastu i tržište se iz godine u godinu proširuje, kao i potrebe za većom količinom sirovina. 

"Serbia organika" se zalaže da organski sektor postane konkurentna grana privrede i do sada je učestvovala u brojnim projektima podrške organskoj proizvodnji, edukaciji i lobiranju pri međunarodnim i domaćim institucijama. 

Tema sajma je održivost. Razmatraće se šta je to istinski održiva industrija hrane i kako organska industrija definiše jednu od svojih ključnih tema - održivost. Pokrovitelj sajma su IFOAM (Međunarodna federacija pokreta za organsku proizvodnju), i BÖLW (nemačka asocijacija organskih proizvođača).

Izlaganje srpskih proizvoda organizuje se iz podršku domaćih i stranih vladinih agencija. SIEPA i USAID agrobiznis projekat već nekoliko godina zaredom su partneri na organizovanju zajedničkog učešća na inostranim sajmovima.

Sajam se održava na prostoru od oko 90.000 kvadratnih metara, prošle godine imao je 2.500 izlagača i više od 44.000 posetilaca iz 130 zemalja.

Agropress

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.