Priznanja za završenu obuku za organsku poljoprivredu

NOVI SAD - Zelena mreža Vojvodine i Grad Novi Sad dodeli su danas priznanja poljoprivrednim proizvođačima koji su završili viši nivo obuke za organsku proizvodnju.Zelena mreža Vojvodine je program obuke poljoprivrednih proizvođača za organsku proizvodnju sprovela od 5. do 14. decembra, a ukupno deset proizvođača uključeno je u Akcioni program grada za proširenje poljoprivrednih površina za organsku proizvodnju sa ukupno 27 hektara površine.

Deset proizvođača čuli su predavanja stručnjaka o proizvodnji rasada, specifičnosti proizvodnje žita, iskustvima u proizvodnji jabuka, bio-zaštiti glavnih biljnih vrsta, modelima udruživanja poljoprivrednika, dostupnosti fondova i ruralnoj strategiji Evropske unije.

O iskustvima sa sopstvene farme govorili su organski proizvođač Josip Mamužić i Vladimir Vozar, dok je o problemima sa kojima se poljoprivrednici suočavaju u periodu konverzije zemljišta govorila Nataša Matić.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Zoran Mandić rekao je prilikom uručivanja diploma da je program edukacije prvi takve vrste u Srbiji i da je kao rezultat zajedničke saradnja Grada, Zelene mreže Vojvodine i novosadskih poljoprivrednika Novi Sad povećao organsku poljoprivrednu proizvodnju sa 25 na 72 hektara.

Mandić je rekao da je u nacrtu gradskog budžeta za sledeću godinu, kao i ove godine, planirano 10 miliona dinara koji će biti usmereni u razvoj organske proizvodnje.

Beta

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.