Napravljen je korak naprijed za organsku proizvodnju

Bosanskohercegovačko certifikacijsko tijelo za organsku poljoprivredu “Organska kontrola” (OK), u suradnji s USAID-Sida Farma projektom i Vanjskotrgovinskom komorom BiH, organizirala je svečanost povodom uključenja na EU listu ovlaštenih kontrolnih tijela iz trećih zemalja, za izvoz na tržište Europske unije.

Službeno priznanje

Stalni odbor za organsku poljoprivredu Europske komisije je ove godine, u skupini s ukupno 30 tijela iz cijelog svijeta, službeno priznao bh. kompaniju “Organska kontrola” za certificiranje organskih proizvoda u trećim zemljama, namijenjenih za prodaju na tržištima zemalja članica EU-a. Ova odluka Europske komisije bazirana je na regulativi EU-a koja je u primjeni od 1. siječnja 2009. (EC No 834/2007 i EC 1235/2008). Odluka o uključivanju tijela na listu donesena je u listopadu 2011. godine, a na inicijalnu listu čekalo se dvije godine. Za uključenje su aplicirala 73 tijela, a OK je jedino certifikacijsko tijelo na Balkanu koje je dobilo ovu ovlast.

Mersida Musabegović, direktorica Organske kontrole, kazala je da su oni vrlo ponosni zbog ovoga priznanja te da je ovo zaista velik uspjeh.

– Za organske proizvođače iz čitave BiH ovaj certifikat znači da imaju pristup europskom tržištu te imaju izravan pristup, bez dodatnih plaćanja svim zemljama Europske unije. Mi smo još jednom pokazali da je nevladin sektor učinio puno u ovoj državi. Ne samo da smo certifikacijsko tijelo, nego su i naši proizvodi ekvivalentni onima iz EU-a, kazala je Musabegović. Ona je objasnila kako prvi uvjet koji mora ispuniti proizvođač je taj da aplicira, nakon toga se proizvođač kontaktira te se dogovori vrijeme da se kontrolira proizvodnja te da mora poštivati standarde koji su propisani.

Korak naprijed

Allan Reed, direktor USAID-a, naglasio je kako je vrlo važno za poljoprivredne proizvode iz BiH da se nađu na tržištima EU-a te da je ovaj certifikat ogroman korak naprijed. Kompanija “OK” je osnovana 2003. godine u sklopu Sida projekta “Razvoj organske poljoprivrede u BiH”, koji se provodi s ciljem da se razvije bosanskohercegovački certifikacijski program koji bi bio prilagođen lokalnim uvjetima, ali međunarodno priznat i akreditiran. Od osnivanja do danas, više od 350 fizičkih i pravnih osoba, većinom izvozno orijentiranih, prošlo je kroz program certifikacije s OK-om. Aktivnosti proširenja opsega akreditacije OK i uključenja na EU listu podržao je USAID-Sida Farma projekt.

Izvor: Dnevni list

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.