Uzgajanje ovaca na organski način

Po povratku iz inostranstva Miroslav Gabrić kupio je zemlju i pre dve godine napravio farmu sa 400 ovaca.  Već ove godine na njegovoj farmi je 1.000 ovaca i oko 500 jaganjaca. Plan mu je da, u naredne dve godine, poveća stado na 10.000 grla i da otvori mini-klanicu i mini-mlekaru. Cilj mu je da organske proizvode izvozi na tržište Evropske unije.

Uzgajanje ovaca na organski način

Miroslav Gabrić sa suprugom i bratom uspešno vodi porodični biznis uzgajanja ovaca na organski način. Do pre četiri godine živeo je u Austriji, gde je imao firmu koja se bavila trgovinom. Uočio je trend izražen u Austriji i ostalim zemljama Evropske unije da se koristi organska hrana i da postoji veliki potencijal za razvoj takvog biznisa u budućnosti.

Na ovčarskoj farmi Gabrić u Bačkim Vinogradima kod Subotice, ovce se uzgajaju na organski način, s ciljem da se organsko ovčje meso izveze na tržište EU. Ovaj farmer obrađuje i zemlju: na tradicionalan način gaji suncokret na oko 350 ha i lucerku na 150 ha. Osim vlasnika, na farmi je zaposleno još petoro radnika. Farmu vode  dve devojke sa iskustvom i, zajedno sa još trojicom radnika, uspevaju da ostvare pozitivne rezultate i dobiju proizvode vrhunskog kvaliteta.

Ovce se uzgajaju na organski način, na pašnjacima koji nisu hemijski tretirani. Pašnjaci, na kojima pasu ovce, jednim delom su u zaštićenom području prirodnog dobra jezera Ludaš, gde je zabranjena upotreba herbicida i na tom mestu ovce pasu na otvorenom.

Nema mnogo mladih ljudi koji se odlučuju da žive i rade na selu, a pogotovo ne onih koji se vraćaju iz inostranstva da bi se bavili poljoprivredom. Međutim, četrdesetogodišnji Gabrić ima jasnu viziju razvoja farme ovaca u okviru porodičnog biznisa. On smatra da mala imanja, sa nekoliko hektara, više ne mogu da opstanu i da je za uspešno bavljenje poljoprivredom potrebno najmanje 50 hektara. Kada su u pitanju ovce, granica rentabilnosti, po njemu, je 300 ovaca.

Ukupno ulaganje u ovakvu farmu iznosi oko pola miliona evra, za kupovinu ovaca nemačke rase “virtenberg“ koje su umatičene sa tetovirom i kontrolisanim poreklom i zdravstvenom ispravnošću plaćeno je 200.000 evra. Vlasnik farme ovaca tvrdi da bi mu trebalo između četiri i pet tona mesa dnevno, kako bi mogao da plasira robu na tržište EU. On očekuje da će to dostići u naredne dve godine. Iako su proizvodi organskog porekla, za sada od toga nema koristi jer je Gabrić primoran da ovce prodaje privatnim klanicama koje ih otkupljuju kao tradicionalno gajene. One dostižu cenu od 2,5 evra po kilogramu, a krajnji kupac za njihovo meso plaća oko 6,5 evra. Međutim, da može da ih prodaje kao organski uzgajano meso, cena bi bila najmanje četiri evra po kilogramu, dok bi krajnji kupac plaćao oko deset evra. U Evropskoj uniji, gde planira da plasira svoju proizvodnju u budućnosti, cene su gotovo dvostruko više.

Njegovu proizvodnju kontroliše domaća certifikaciona kuća OCS (Organic Control System) što je dovoljna garancija kvaliteta za evropsko tržište, a planira da dobije certifikate HALAL i HACCP (Hasap). Glavni problem, zbog čega ne može da izvozi, predstavlja to što u Srbiji ne postoji nijedna klanica za preradu ovčjeg mesa i zbog toga planira da u naredne dve godine otvori mini-klanicu i mini-mlekaru.

Autor: Mirko Milosevic
Agropress

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.