BioBalkan Expo 2011 u Beogradu!

Prema procenama stručnjaka, organska poljoprivreda, sa banjskim i ekološkim turizmom najperspektivniji su pokretači oporavka i budućeg privrednog razvoja Srbije. Zašto?

U međunarodnim razmerama, sa prodajom od 54.9 milijardi USD u 2009. god i stopom rasta od 5% godišnje, organska proizvodnja je jedan od najzdravijih sektora svetske ekonomije.

BioBalkan Expo 2011 u Beogradu!

Danas, organska proizvodnja je zastupljena u više od 160 zemalja sveta. Pod organskom kultivacijom nalazi se 37.2 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta.

Od toga, u Evropi 9,3 miliona hektara, gde je samo u odnosu na prethodnu godinu došlo do povećanja površina za čak 1 milion hektara. Najveći porast je zabeležen u Turskoj i Španiji.

Turska je jedan od vodećih proizvođača organskih sirovina u Evropi /žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, suvo voće, maslinovo ulje/, sa preko 30.000 organskih farmera.

Zemlje sa najvećim površinama pod organskom proizvodnjom su Australija, Argentina, Sjedinjene države, a u Evropi prednjače Španija i Italija sa preko 1 milion hektara – svaka!

Lihenštajn ima čak 26.9%, a Austrija 18.5% pod organskom proizvodnjom, zahvaljujući snažnim podsticajima države.

U Francuskoj, broj novih farmi koje prelaze na organski način proizvodnje se uvećava, u proseku, za 300 (trista) svakog meseca (!), što jasno ukazuje na glavne trendove svetskog tržišta hrane.

Prema procenama, u Srbiji se pod organskom proizvodnjom nalazi 0,4% ukupnih poljoprivrednih površina, sa nešto više od 80 sertificiranih proizvođača i blizu 120 u procesu organske kontrole.

Sa čistim zemljištem i površinama pogodnim za sve tipove poljoprivredne proizvodnje – ratarsku, povrtarsku i voćarsku, te gajenje i ubiranje lekovitog bilja, šumskih plodova, stočarstvo i pčelarstvo, Srbija ima potencijal da postane jedan od najznačajnijih evropskih proizvođača zdrave hrane.

Poslednjih godina, Ministarstvo poljoprivrede preduzima niz mera ka jačanju organskog sektora, od kojih su, po mišljenju FOS-a, najznačajnije edukacija savetodavnih službi i znatan porast visine subvencija za organsku proizvodnju.

Tržište

Od 2000. god sa 18 milijardi USD, promet organskih proizvoda se utrostručio za svega 9 godina.

Zemlje sa najvećim tržištima za organske proizvode su SAD, Nemačka i Francuska, a najveća potrošnja organske hrane po stavniku je u Danskoj, Švajcarskoj i Austriji.

BioBalkan Expo 2011

U cilju snažnije promocije organske poljoprivrede u našoj zemlji i etabliranja Beograda kao glavnog regionalnog tržišta organskom hranom, Fond Organska Srbija, u saradnji sa „A & L Expo“, drugu godinu zaredom, organizuje „BioBalkan Expo“ (Hala 3, 21.- 24.09.2011, Beogradski sajam).

Ova sajamska manifestacija ima važnu ulogu u direktnom povezivanju primarnih proizvođača, prerađivača i trgovinskih sistema. Ovim se, pre svega malim poljoprivrednim gazdinstvima omogućuje izlazak na tržište i plasman proizvoda, neophodan za nov ciklus proizvodnje.

Na ovogodišnjem sajmu se očekuje 63 domaća izlagača i 7 izlagača iz inostranstva.

Zahvaljujući razumevanju organizaotra - kao i prethodnih godina, za sva domaća poljoprivredna gazdinstva (63 izlagača), učešće na sajmu je potpuno besplatno.

Uporedo sa „BioBalkan Expo 2011“, održavaju se još tri sajamske izložbe, koje ove godine takođe dobijaju predznak „eko“.

10. „Packtech Expo Balkan“, sajam pakovanja i ambalaže, prikazuje svetske novitete iz ekološke ambalaže.

7. „Conback Expo Balkan“, sajam pekarske industrije, po prvi puta izlaže paletu domaćih sertificiranih organskih hlebova izvanrednog ukusa i najvišeg svetskog kvaliteta.

A na sajmu opreme za preradu voća i povrća 3. „Fruveg Expo Balkan“, biće izložena oprema prikladna za male organske proizvođače koji žele putem prerade primarnih sirovina dodati novu vrednost svojim proizvodima.

Savetovanje o biodiverzitetu, genetskim resursima i organskoj poljoprivredi

U petak, 23.09.2011., sa početkom u 10 h, biće održano tradicionalno savetovanje iz organske poljoprivrede, ovog puta na temu „Savetovanje o biodiverzitetu, genetskim resursima i organskoj poljoprivredi“.

Ekološki prsten Beograda

U okviru postojeće saradnje, a u cilju razvoja organske poljoprivrede i ekološkog turizma na širem području grada Beograda, Privredna komora Beograda i Fond Organska Srbija rade na razvoju strategije sistematskog uvođenja organske proizvodnje u obodnim opštinama glavnog grada, kao i na uspostavljanju sistema turističkih eko-destinacija. Ovo treba da omogući redovno snabdevanje svih zelenih pijaca i supermarketa u Beogradu kvalitetnim organskim proizvodima tokom cele godine.

Ujedno, raznovrsna turistička ponuda na organskim farmama i u posebnim eko-turističkim objektima, omogućiće beograđanima, u neposrednoj blizini glavnog grada, savršen odmor za dušu i telo - uz delikatesnu organsku hranu, tradicionalnu gostoljubivost domaćina i prirodne lepote Kosmaja, Grocke, Barajeva, Surčina i drugih rubnih opština Beograda.

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.