Otvorena prva pijaca organskih proizvoda u Beogradu

Na platou ispred pijace Blok 44 na Novom Beogradu 10. jula je, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede otvorena prva pijaca organske hrane.

Pijacu je otvorio Dragan Pušara, direktor JKP "Gradske pijace" uz prisustvo Nade Mišković, predsednice Nacionalne asocijacije za razvoj organske proizvodnje "Serbia organica".

Prema rečima Pušare pijaca je otvorena uz uvažavanje potrebe građana, kao i potrebe da pijace poboljšaju ponudu u saradnji sa svim reprezentativnim asocijacijama i organizacijama.

- Ovo je samo uvod u ciklus pijaca organske hrane, regionalnih brendova i antikviteta koje Beograd do sada nije imao u pijačnim sadržajima. Punu afirmaciju ova vrsta pijaca dobiće otvaranjem pijaca trgova.

Cilj manifestacije je promocija organske hrane, edukacija građana o važnosti zdrave ishrane, kao i ukazivanje na loše navike u ishrani. Namirnice proizvedene na organski način sadrže mnogo viši nivo hranljivih sastojaka, kao što su proteini, vitamin C i mnogi minerali.

- Uvek ćemo podržati ovakve akcije "Gradskih pijaca", jer imamo zajednički cilj, a to je zdrva ishrana naših sugrađana". – rekla je Nada Mišković, predsednica Nacionalne asocijacije za razvoj organske hrane "Serbia organic".

- Domaći sertifikovani organski proizvodi moraju da budu obeleženi oznakom "Organski proizvod", kodom ovlašćene organizacije i prepoznatljivim nacionalnim znakom.

Sveža i kvalitetna domaća hrana zauzima visoko mesto na listi prioriteta domaćinstava svuda u svetu, a na beogradskim pijacama mogu se pronaći kvalitetne namirnice koje su proizvedene na malim gazdinstvima.

eKapija

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.