U Paraćin stiglo prvih 70 junica, podela u junu

Za poljoprivrednike Paraćina stiglo je prvih 70 steonih junica simentalske pasmine iz Austrije, od 300 koliko ih je za njih kupila Skupština opštine, a raspodela će početi tokom juna.

"Junice su stigle, prva tura od 70 grla smeštena je u karantin na farmi u selu Vitance kod Despotovca", rekao je predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

On je najavio da će junice, posle mesec dana boravka u karantinu, biti podeljene stočarima koji su se javili na upravo završeni konkurs.

"Svaki poljoprivrednik koji se javio imaće šansu da dobije jednu kvalitetnu steonu junicu, a svako selo će dobiti po jedno grlo", rekao je Paunović i istakao da će raspodela biti obavljena izvlačenjem "iz šešira", prema pravilima Saveza za poljoprivredu.

Paunović je podsetio da su junice kupljene sredstvima budžeta Fonda za poljoprivredu Skupštine opštine Paraćin i "to je najveća investicija u poljoprivredi do sada".

Na konkurs se javilo 215 stočara, a cena jedne junice je 2.400 evra. Da bi je dobili, poljoprivrednici moraju imati u domaćnistvu najmanje četiri člana porodice, dva ženska grla goveda starija od 18 meseci, odgovarajuće objekat za čuvanje goveda i najmanje tri hektara obradivog zemljišta u vlasništvu ili pod zakupom, propisano je pravilima Saveza za poljoprivredu.

Pre Paraćina, u Pomoravskom okrugu, Jagodina je za svoje poljoprivrednike u Nemačkoj kupila i podelila 210 junica, a Svilajnac 250 junica.

*izvor: www.tanjug.rs

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.