Subvencije za proizvodnju svinjetine i junetine

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović najavio je danas donošenje Uredbe o subvencijama za proizvodnju junećeg i svinjskog mesa, precizirajući da bi visina subvencija za bikove iznosila 50, a za svinje pet evra po grlu.

"U ovom trenutku sasvim je izvesno da ćemo otvoriti pitanje subvencionisanja proizvodnje junećeg i svinjskog mesa, a detalje ćemo saopštiti kada uredba ude doneta", kazao je Petrović na Novosadskom sajmu.

Ministar je rekao da očekuje da će se taj predlog Ministarstva poljoprivrede vrlo brzo naći na dnevnom redu vlade i da će ga ona usvojiti. Uvođenjem subvencija napraviće se uređen sistem koji bi trebalo da ispuni dva cilja - povećanje tova stoke i proizvodnje mesa i svođenje "sive ekonomije" u toj oblasti na najmanju moguću meru, rekao je Petrović na konferenciji za novinare koju je organizovalo Udruženje novinara za poljoprivredu "Agropres".

"Najveći deo proizvodnje ići će po uređenom sistemu u klanice, tako da ćemo imati potpuno stabilno snabdevanje kojim ćemo sivu ekonomiju svesti na minimum", istakao je Petrović. On je kazao da je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, što znači da smo se spremili za pregovore i da će mnogo toga, po njegovim rečima, zavisiti od agrarne politike, budući da je 50 odsto budžeta EU namenjen poljoprivredi.

Petrović je precizirao da 11 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) Srbije čini poljoprivreda, što je tri do četri milijarde evra, i još devet procenata odlazi na prerađivačku industriju, što znači da 20 odsto BDP čini proizvodnja hrane.

"Čak 800.000 porodica u Srbiji proizvodi hranu, procentualno to je mnogo više nego u bilo kojoj zemlji u Evropi, tako da je za nas vrlo bitno da uredimo sistem u toj oblasti", rekao je Petrović koji je stranim novinarima prestavio rezultate koje je Srbija ostvarila u poljoprivredi poslednjih godina.

Stranim novinarima obratio se i direktor Novosadskog sajma Goran Vasić koji je istakao da je ta najstarija sajamska kuća u Srbiji osnovana 1931. godine. Vasić je kazao da na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu nastupaju izlagači iz čak 78 zemalja.

Tanjug

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.