Za više voća i cveća

Prijave za dobijanje podsticajnih sredstava, koja Ministarstvo poljoprivrede dodeljuje za podizanje novih zasada voća podnose se do kraja juna. Prvi put ta sredstva mogu da koriste i uzgajivači cveća. Interesovanje u šabačkom kraju je veliko.

Širenje voćnih zasada, nabavku mehanizacije, zalivnih sistema, repromaterijala i osiguranje poljoprivrednih kultura u šabačkom kraju pomoći će Ministarstvo poljoprivrede novim subvencijama.

subvencije 4.jpg

Cveće

U šabačkom kraju sada ima oko 8.500 hektara voćnih zasada, a prvi put podsticajne mere mogu koristiti i uzgajivači cveća.

Do pre pet godina u šabačkom kraju bila je, tek po koja plantaža trešanja, a danas se sadnice prostiru na 100 hektara.

Đorđe Sibinčić je prošlog novembra, na hektaru plodnog bogosovačkog atara, zasadio 800 sadnica i ima sve uslove za ovogodišnja podsticajna sredstva.

subvencije2.jpg

Đorđe Sibinčić"

Prvi rod očekujem za tri godine, a subvencije ću koristiti za zalivni sistem trešanja", kaže Sibinčić.

Subvencije će ove godine ostvariti i brojni voćari iz susednog Dobrića, među kojima je i Janko Janković koji je, kako kaže, sam kriv što prošle godine nije dobio 3,6 miliona dinara za plantažu krušaka:

subvencije3.jpg

"Prošle godine sam podneo pogrešne prijave, ali ove godine se ta greška neće ponoviti. Planiram da posadim lešnik na četiri hektara. Podsticajna sredstva uglavnom prate cenu sadnice. Svi koji podnesu zahtev sa potpunom papirologijom ostvariće posticajna sredstva."

Pravo na subvencije imaju sva registrovana aktivna gazdinstva

Pravo na ovogodišnja podsticajna sredstva Ministarstva poljoprivrede  imaju sva registrovana aktivna gazdinstva, a uslovi i visina iznosa zavise od namene i kultura.

Milorad Jocković, agronom iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe u Šapcu kaže da svi poljoprivrednici moraju imati kompletnu dokumentaciju o poreklu sadnog materijala, površini i gustini zasada za određene voćne kulture.

Jovan Topalović vlasnik rasadnika Topalović iz Lipolista kaže da su dugo čekali na subvencije i da će ih iskoristiti da kupe mašinu za sadnju podloge koja košta oko 15.000 evra.

Interesovanje za podsticaje u šabačkom kraju je je veliko. Prijave za subvencionisanje novih  zasada voća, osim jagode, podnose se do kraja juna, a za opremu i repromaterijal osiguranje, poljoprivrednici imaju rok do kraja jula.

RTS

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.