IPARD PODSTICAJI U DRUGOJ POLOVINI GODINE

Izmene Zakona o poljoprivredi omogućavaju nam da ispunimo sve uslove i da već u aprilu Evropska komisija akredituje našu Upravu za agrarna plaćanja, što je jedan od preduslova za korišćenje 175 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD), rekao je resorni ministar Branislav Nedimović, predstavljajući ovaj akt u Skupštini Srbije. On je istakao da očekuje da već u drugoj polovini naredne godine bude raspisan prvi konkurs za IPARD sredstva.

U debati je najviše reči potrošeno na sporenje oko toga ko je više uništio poljoprivredu – DS ili SNS.

Nedimović je najavio da će biti ustanovljen sistem za identifikaciju zemljišnih parcela, takozvani „Elpis”, koji omogućava definisanje područja na kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja. Govoreći o delu zakona koji se odnosi na podsticaje, Nedimović je kazao da se širi krug lica koja imaju pravo na ostvarenje podsticaja i dodao: „Pravo na podsticaje imaće stočari, koji proizvode juneće meso, koje je traženo na tržištu.

Uvodimo i kategoriju mladih poljoprivrednih proizvođača, koji će moći da koriste i bespovratna sredstva za poljoprivrednu proizvodnju. Subvencije će biti veće za poljoprivrednike u devastiranim krajevima, kao što su Bela Palanka, Svrljig, Trgovište, Babušnica.

Subvencionisanje osiguranja poljoprivredne proizvodnje nije ukinuto, već je premešteno u upravljanje rizicima.”

Objašnjavajući izmene Zakona o vodama, Nedimović je rekao da se rekama više neće upravljati prema administrativnim granicama, već po slivnim tokovima i da već postoje Dunavska i Savska komisija, a razgovara se i o upravljanju Drinom.

U debati je Arpad Fremond (SVM) rekao da se ovim izmenama Zakona o podsticajima stvara stabilna i predvidiva poljoprivredna politika, a pozitivno je i „proširivanje kruga korisnika podsticaja za stočarsku proizvodnju”.

Ističući važnost korišćenja IPARD fondova Miroslav Aleksić (NPS) kazao je da Srbija ima sve šanse da propusti njihovo korišćenje, jer „nismo bili sposobni da zaposlimo 106 radnika u Upravi za agrarna plaćanja”, a problem sa korišćenjem je i to što su naši poljoprivrednici osiromašeni i ne mogu da ulože sredstva da bi onda mogli da apliciraju da im ona budu refundirana.

Marinika Tepić (LSV) pitala je ministra kako da mu veruju da će do aprila biti ispunjeni uslovi za korišćenje IPARD fondova, kad smo, „verujući prethodnoj ministarki propustili godinu i po dana za to”.

Ona je Nedimoviću zamerila i što nije uspeo da „prepozna Vojvodinu čak ni u kontrolnoj ulozi nad IPARD sredstvima, pa makar kao poveren posao prema organima AP Vojvodine”.

Branislav Nedimović je kazao da je IPARD program korigovan u korist srpskih poljoprivrednika, a da će posle akreditacije deo nadležnosti biti prenet regionalnim kancelarijama, a jedna će biti u Novom Sadu.

Boško Obradović (Dveri) kazao je da je propadanje sela počelo posle 5. oktobra 2000. godine, a „Vučiću je ostalo da završi grobarski posao”. Goran Ješić (DS) rekao je da „tek od 2007. godine imamo višak poljoprivrednih proizvoda koji mogu da se izvoze, tek te godine, kada je DOS-ova vlada uzela zemljište i dala ga poljoprivrednim proizvođačima”.

Premije za mleko i prelevmani

Arpad Fremond (SVM) i Dragan Jovanović (NS) su izrazili bojazan što premija za mleko ostaje sedam dinara, ali i šta će biti sa našim proizvođačima mleka kada se od 1. januara ukinu prelevmani i hoće li nas preplaviti mleko iz EU.

Nedimović im je odgovorio da je na tržištu mleka u EU mnogo povoljnija situacija, a „vlada radi analizu što se tiče prelevmana i kakva god odluka da bude, neće biti ugrožen proizvođač mleka, kao osnovna jedinica od kojih svi zavisimo, uvek će se voditi računa o tome”.

Izvor: Politika

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.