REŠAVANJE PROBLEMA OKO IPARDA

 Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je u Aleksincu da će biti rešene poteškoće u vezi sa korišćenjem sredstava iz IPARD programa i da će biti otklonjeni nedostaci primećeni u eksternoj reviziji. „Završićemo posao koji se tiče IPARD-a na zadovoljstvo svih koji učestvuju u tom procesu, bilo da je reč o poljoprivrednim gazdinstvima ili kompanijama koje žele da se bave prerađivanjem”, rekao je Nedimović odgovarajući na pitanja novinara tokom posete Aleksincu.

Kako je rekao, vrlo brzo će biti izmenjeni propisi koji su zadati tokom eksterne revizije, a biće rešen i problem zaposlenih u Upravi za agrarna plaćanja i ispunjeni standardi u oblasti informacione tehnologije i bezbednosti.„Garantujem vam da ćemo rešiti problem akreditacije u prvom delu mog ministrovanja”, rekao je Nedimović.

On je naveo i da su već angažovane radne grupe koje se time bave, jer je to, kako je rekao, najvažniji posao, ne samo da bismo došli do 175 miliona evra koji nam stoje na raspolaganju, vehc da pokažemo da smo ozbiljni.

On je poručio da će Ministarstvo u narednoj godini izdvojiti novac iz budžeta za prerađivački sektor, po istoj metodologiji kako se radi IPARD.„Mislim da će 2017. i 2018. godina biti tačka našeg razdvajanja u odnosu na prethodno vreme, 90-ih, 2000-ih godina, da ćemo zaustaviti propadanje i devastiranje prerađivačkih kapaciteta i dati jednu novu inicijalnu energiju razvoju prerađivačkog sektora u prehrambenoj industriji”, istakao je ministar.

Nedimović je rekao i da predstoji reforma Savetodavne službe, kako bi se poboljšalo pružanje usluga koje država, preko nje, daje voćarima, vinogradarima, pčelarima...

Ukazao je i da je potrebno proširiće kapaciteta, ne samo u Upravi za agrarna plaćanja, i rad sa lokalnim samoupravama i njihovim kancelarijama za poljoprivredu, jer je važno da se napravi model ponašanja po kojem država, lokalne samouprave i Pokrajina imaju sinhornizovano dejstvo.„Po prvi put imamo jednu dobru stvar i apsolutnu koegzistenciju između vlade, Pokrajine, lokalnih samouprava na čitavom prostoru Srbije i ovaj trenutak sada koji imamo za poljoprivredu ne smemo propustiti”, zaključio je Nedimović – prenosi Tanjug.

Nedimović: Porodični biznisi predstavljaju stubove društva

PROKUPLjE - Porodični biznisi, u svetu i u Srbiji, izuzetno su prilagodljivi i predstavljaju stubove društva, poručio je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović prilikom obilaska pekare „Paša”, u vlasništvu Zorana Mladenovića.

„Što više budemo imali porodičnih biznisa i ovakvih kompanija, to će biti bolje za nas i biće znak da smo krenuli putem oporavka”, rekao je Nedimović novinarima.

Kako je rekao, kada dođe do krize i velikih problema, porodične kompanije se uvek lakše prilagode na sve izmene na tržištu.

Nedimović je naglasio i da su u „Paši” ispoštovane sve procedure, u skladu sa evropskim standardima.

„Od njive do krajnjeg potrošača, zna se u svakom trenutku šta se dešava sa proizvodom, odakle dolazi, kog je porekla i to je ono na čemu insistiramo”, rekao je Nedimović – prenosi Tanjug.

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.