ODBIJEN ZAHTEV ZA AKREDIZACIJU

EU je odbila zahtev za akreditaciju Srbije za korišćenje para iz IPARD fondova, zbog čega 175 miliona evra ostaje nedostupno za srpske poljoprivrednike, saznaje "Blic".

Neprijatna vest stigla je iz Generalnog sekretarijata za poljoprivredu EU u Ministarstvo poljoprivrede krajem avgusta. Brisel kao razlog za ovakvu odluku navodi "neispunjavanje standarda za uspostavljanje administrativne strukture" potrebne za korišćenje njihovih sredstava. Prevedeno sa jezika birokratije, Beograd nije obezbedio kadrove koji će u Upravi za agrarna plaćanja raditi na obrađivanju zahteva za dobijanje novca. Izvor "Blica" iz Vlade tvrdi da je to bruka za ministarstvo koje je vodila Snežana Bogosavljević Bošković jer su nepripremljeni aplicirali u aprilu za novac.

- Generalni sekretarijat za poljoprivredu ima proceduru kako se odobrava akreditacija za njihov novac. Postoje standardi koji moraju da se ispune, a najvažniji se odnosi na obezbeđivanje stručnjaka koji poznaju evropsko zakonodavstvo. Mi ih nemamo, pa je nejasno zašto se ministarka Bogosavljević upustila u ovakav poduhvat. Išlo se po principu "ako prođe - prođe", što je velika bruka za zemlju - tvrdi naš sagovornik.

Postoje standardi koji moraju da se ispune, a najvažniji se odnosi na obezbeđivanje stručnjaka koji poznaju evropsko zakonodavstvo, a mi ih nemamo
On dodaje da je u maju bio revizor Generalnog direktorata za poljoprivredu EU koji nam je skrenuo pažnju da moramo da zaposlimo ljude u narednih mesec dana kako bismo dobili akreditaciju. To nismo uspeli jer je konkurs kasno raspisan, pa ćemo tek do kraja godine da zaposlimo šezdesetak ljudi. Dakle, zbog naših administrativnih manjkavosti nećemo iskoristiti evropske pare - tvrdi naš izvor.

Bivša ministarka poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković kaže da to nije tačno.

- Nisam videla obrazloženje za odbijanje akreditacije i ne mogu da ga komentarišem. Znam da dok sam bila u Ministarstvu, sve sam uradila da je dobijemo i mislim da je sve teklo po planu. Zašto smo odbijeni, ne znam - kaže Boškovićeva za "Blic".

Gulan: Nisam iznenađen

Branislav Gulan, agrarni stručnjak, kaže da ga odbijanje Brisela ne iznenađuje.

- U maju sam još rekao da nećemo dobiti novac iz Brisela. Međutim, tadašnja vlast je uveravala poljoprivrednike i javnost da je sve spremila da ga srpski poljoprivrednici koriste već u julu. To su bila samo lažna obećanja jer je bila predizborna aktivnost, za koja neko treba da snosi odgovornost jer je to velika šteta za poljoprivredu - kaže Gulan.

Nedimović: Tačno je, odbili su nas

Saznanja "Blica" indirektno je potvrdio aktuelni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Saradnici su me obavestili da nam je zahtev za akreditaciju odbijen, ali razloge za odbijanje ne bih da komentarišem jer ja nisam bio uključen u te aktivnosti - rekao je Nedimović za "Blic".

Joksimović: Zahtev za akreditaciju nije odbijen

Zahtev za akreditaciju sistema za upravljanje pretpristupnim fondovima EU za poljoprivredu, IPARD, nije odbijen, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je navela da je revizorska misija Evropske komisije, koja je u Srbiji bila u maju, a avgustu poslala izveštaj o nedostacima koji moraju da se uklone kako bi novac mogao da se koristi, te da će, nakon što Srbija pošalje plan za njihovo otklanjanje, biti obavljena eksterna revizija.

- Ponovo će misija EK verifikovati da li su nedostaci otklonjeni. To je proces u okviru istog zahteva za akreditaciju, što znači da Srbija nije odbijena - navela je Joksimović u izjavi Tanjugu.

Kako je objasnila, našoj našoj zemlji je iz IPARD fondova EU u periodu od 2015. do 2020. godine na raspolaganju 175 miliona evra. To je ukupna suma za IPARD i godisnji iznos se povećava: od 15 miliona iz IPA 2015, 20 miliona u 2016 ...

Prvih 15 miliiona evra treba da bude potrošeno do 2018. godine jer je rok za implementaciju tri godine.

- Dakle, jos nije propalo ni prvih 15 miliona evra, možemo da stignemo da potrošimo taj novac ako u prvoj polovini sledeće godine dobijemo akreditaciju. A svih 175 miliona evra svakako nije propalo, jer se te pare troše i na raspolaganju su do 2023. godine - istakla je ona.

Ministarka je navela da je vlada odmah nakon formiranja 2014. godine u jedan od prioritetnih zadataka postavila premeštanje sedišta Uprave za agrarna plaćanja iz Šapca za Beograd, što je bio jedan od uslova za dobijanje akreditacije.

Takođe, Uprava za agrarna placanja je kadrovski ojačana, što je takođe bio jedan od uslova za dobijanje akreditacije, uprkos fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju broja zaposlenih, navela je Joksimović.

Kako ne rekla, ministarstva će u narednom periodu učiniti sve da se otklone svi nedostaci iz Izvestaja revizorske misije.

- Učinićemo to, kao što smo i do sada radili na tome da se otklone svi drugi nedostaci koji su postojali godinama i kojima se niko nije bavio - rekla je Joksimović.

Izvor: BLIC

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.