BIH:Aktivnosti oko uspostavljanja IPARD struktura obustavljene

Iako su institucije BiH očekivale dogovor od Europske komisije o modelima uspostave IPARD struktura u BiH, on još nije stigao. Uspostavom ovih struktura biti će omogućeno raspolaganje sredstvima iz pete komponente IPA fondova namijenjenih ruralnom razvoju (IPARD).

Pejo Janjić, pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprovrede i šumarstva, kaže da će, kako bi dobili jasniju situaciju u kojem pravcu krenuti u smislu uspostave ovih struktura trebali sutra održati sastanak sa predstavnicima Delegacije EK u BiH.

"Ako se ne dogovorimo oko modela, sredstva će propasti tj. neće biti iskorištena. Jedina opcija koju imamo je da je bez odgovora od EK iskoristimo, ali na nejasno definiranim osnovama. Zbog toga smo u nedoumici šta raditi dalje-prihvatiti da se radi na nejasnim osnovama ili dozvoliti da sredstva ostanu neiskorištena, što će značiti da ona ostaju u proračunu EU", govori Janjić o dilemama s kojima se suočavaju.

No , to je također, mač sa dvije oštrice, jer bi nam se moglo dogoditi da gradimo sustav koji ćemo sutra možda morati rušiti tj. da sredstva utrošimo, a da rezultata nema.

Podsjetimo, BiH će od 1.siječnja/januara 2013. imati na raspolaganju sredstva iz pete komponente IPA fondova namijenjenih ruralnom razvoju.

Ona su do sada bila dostupna samo zemljama kandidatima za članstvo, ali novim izmjenama EU je i zemljama potencijalnim kandidatima(u koje spada i BiH) dala mogućnost povlačenja sredstava iz tzv. IPARD-a pete komponente koja je namijenjena za ruralni razvoj.

Uvjet da bi se sredstva mogla povlačiti je da zemlja ima izgrađene administrativne strukture za to što će biti veliki problem za BiH jer to podrazumjeva da do 2013. bude uspostavljeno Upravljačko tijelo i IPARD agencija, obučen kadar koji će raditi na ovome i dr., ali i doneseni novi zakoni, pravilnici i ostale regulative potrebne za ovu oblast.

Za uspostavu ovih struktura potrebno je najmanje tri godine, a BiH još uvijek nije krenula u konkretne aktivnosti u tom cilju. Razlog tomu su dva različita viđenja entiteta o modelima uspostavljanje struktura. Jedan je onaj koji zastupa Federacija i koji je u skladu sa prakom EU-a, a to je vođenje i upravljanje IPARD-om bude na razini države i onaj RS-a, a to je upravljanje na entitetskoj razini.

Rješenje za ove različite pristupe pokušalo se naći na nedavno održanom sastanku u Bruxellesu tijekom kojeg su predstavnici BiH svoje različite stavove iznjeli predstavnicima EK-a koji su nakon toga trebali dostaviti preporuke o tome koje bi eventualno funkcije mogle biti delegirane na enitete, a koje će morati biti na državnoj razini.

Izvor: Ekapija

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.