Status kandidata donosi nove projekte

BEOGRAD, 9. oktobra 2011. (Beta) - Srbija dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU ne bi dobila više novca iz pretpristupnih fondova, ali bi dobila mogućnost da finansira neke projekte koje do sada nije mogla, kao i pristup nekim programima EU.

To je u razgovoru za Euraktiv Srbija ukazao koordinator za fondove u Kancelariji za evropske integracije Ognjen Mirić.

"Paradoksalno zvuči da se sticanjem statusa kandidata u nekim državama pokazalo da dolazi do manjeg trošenja sredstava zato što strukture nisu spremne", kazao je Mirić.

Kako je objasnio, nakon sticanja statusa kandidata vlasti Srbije treba u potpunosti da preuzmu nadležnost za pomoć EU, dok deo posla poput raspisivanja tendera sada obavlja Delegacija EU.

To iziskuje osnivanje novih institucija, uspostavljanje jasnih procedura za korišćenje novca, osposobljavanje kadrova, a možda i zapošljavanje novih ljudi, kazao je Mirić i naveo da će u nadležnosti Vlade Srbije biti i raspisivanje tendera, kontrola trošenja i zaključivanje ugovora.

Srbija je potrebne institucije, kako je rekao, osnovala, ali one za sada postoje samo "na papiru" - potrebno je popuniti ih kadrovima i obučiti ih, a predvidjeni rok za uspostavljanje tog takozvanog decentralizovanog sistema je kraj 2012. godine.

Beta

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.