Uz kandidaturu i 120 miliona evra donacija poljoprivredi

Dobijanjem statusa kandidata Srbija stiče šansu da oko 120 miliona evra donacija iz evropskih IPA fondova prvi put podeli poljoprivrednicima, izjavio je zamenik direktora vladine Kancelarije za evropske integracije Ognjen Mirić.

Uz kandidaturu i 120 miliona evra donacija poljoprivredi

Mirić je u izjavi za Tanjug precizirao da će deo tog novca moći da se uloži u otvaranje radnih mesta, kao i u regionalni razvoj.

Prema podacima Kancelarije, Srbija je do sada iz evropskih predpristupnih fondova, ali i od drugih zemalja donatora, dobila više od sedam milijardi evra bespovratnih sredstava ili komercijalnih kredita.

Samo dobijanje statusa kandidata neće otvoriti nove fondove, niti dodatne donacije, ali je kandidatura prilika da se Srbiji iz IPA fonda vrednog 1,4 milijarde evra, koji je našoj zemlji namenjen za period od 2007. do 2014. godine, otvore tri nove komponente i tako iskoristi 120 miliona za sasvim nove namene.

Da bi otvorila tu mogućnost, Srbija osim dobijanja kandidature, mora da ispuni i tehnički uslov, a to je usvajanje evropskog standarada u upravljanju novcem u sistemu javnih nabavki, objasnio je Mirić.

Prvobitno je planirano da akreditaciju tog sistema, koju dodeljuje Evropska komisija, Srbija dobije već do kraja ove godine, kada se očekuje i kandidatura, ali je rok pomeren na kraj sledeće, 2012. godine.

"Zbog krize, a time i smanjenja broja državnih službenika došlo je do odlaganja ispunjenja tog kriterijuma i rok je pomeren za godinu dana", kazao je Mirić.

Srbija je predpristupne IPA fondove koristila za rane namene, od infrastruktirnih projekata, kupovine 200 vozila za hitnu medicinsku službu, pa do reformi određenih sistema, poput pravosuđa, javnih nabavki i slično.

Od ukupno 1,4 milijarde evra za period od 2007. do 2013. godine Srbija je do sada ugovorila projekate vredne 900 miliona evra.

Novi Magazin

 

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.