IPARD program

ŠTA DONOSE EVROINTEGRACIJE U POLJOPRIVREDI?

Poljoprivredna politika obavezujuća je za sve članice EU i jedna je od najznačanijih oblasti zajedničkog delovanja Evropske unije, koja postoji već 55 godina i koja je jedna od retkih oblasti u kojima članice ne vode nacionalne, već objedinjenu politiku, za razliku od ostalih politika potput odbrane, obrazovanja i slično.

OBUKA SREMSKIH POLJOPRIVREDNIKA O IPARD - u

Gradska uprava za poljoprivredu u saradnji sa Agencijom za ruralni razvoj organizovala je edukaciju za poljoprivrednike o mogućnosti korišćenja sredstava iz IPARD programa. Predavač je bila Ružica Gelo ekspert za IPARD program i poljoprivrednu politiku.

ZNANJE JE SVE

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović sa svojim stručnim timom, održao je danas, 20. decembra 2016. godine prvu zvaničnu pres konferenciju na kojoj su iznete aktuelne informacije o tekućim aktivnostima Ministarstva i planovi za naredni period.

IPARD PODSTICAJI U DRUGOJ POLOVINI GODINE

Izmene Zakona o poljoprivredi omogućavaju nam da ispunimo sve uslove i da već u aprilu Evropska komisija akredituje našu Upravu za agrarna plaćanja, što je jedan od preduslova za korišćenje 175 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD), rekao je resorni ministar Branislav Nedimović, predstavljajući ovaj akt u Skupštini Srbije. On je istakao da očekuje da već u drugoj polovini naredne godine bude raspisan prvi konkurs za IPARD sredstva.

USAGLASVI DETALJI OKO AKREDITACIJE POSTUPKA ZA IPARD

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović sastao se juče, 17. novembra 2016. godine u Briselu sa predstavnicima Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj i Generalnog direktorata za zdravlje i bezbednost hrane.

HITNO POČETI SA IMPLEMENTACIOM IPARD PROGRAMA

Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u pregovorima o članstvu u EU ocenjeno je da su u poglavljima 11 i 12, koja se odnose na poljoprivredu i ruralni razvoj, odnosno bezbednost hrane, ostala nerešena mnoga pitanja, između ostalog i uspostavljanje sistema za realizaciju IPARD programa, bezbednost hrane, upotreba pesticida, zakon o GMO...

MLADI ĆE IMATI NAJVIŠE BENEFICIJA OD IPARD-a

Ako je suditi po najavama nadležnih, konkursi iz IPARD programa trebalo bi da budu raspisani za nekoliko meseci, a kad god da budu obnarodovani, svakako ne bi trebalo da ih propuste mladi u ruralnim područjima jer oni od ovog evropskog fonda mogu da imaju najviše koristi. Naime, oni koji imaju manje od 40 godina, a žive na selu dobiće za investicije u svojim domaćinstvima veći povraćaj novca iz kase EU nego stariji poljoprivrednici. Njima će Evropa platiti i do 70 odsto ulaganja.

IPARD KREĆE SREDINOM 2017 GODINE

Srbija bi prvi novac iz pretpristupnih IPARD fondova EU mogla da počne da koristi za razvoj poljoprivrede u drugoj polovini naredne godine, izjavio je danas član tima Vlade Srbije za pregovore sa Evropskom unijom (EU) o poljoprivredi Danilo Golubović.

POČELA OBUKA KONTROLORA ZA IPARD

Sektor za kontrolu na licu mesta Uprave za agrarna plaćanja nedavno je započeo obuke novozaposlenih kontrolora, u cilju što bolje pripreme za predstojeće aktivnosti u okviru IPARD II programa.