Fina hrana iz Srbije

Srpski kajmak osvaja Ameriku

Ako postoji gurmanski raj, on se prošle nedelje mogao videti (i okusiti) u najvećem konferencijskom centru američke prestonice. Pod njegovim je svodovima, na prostoru od 30.000 kvadratnih metara, svoje specijalitete za oči, nos i nepca, izložilo 2.400 proizvođača iz svih krajeva sveta.

Nezdrava hrana postaje luksuz?

Brza hrana postaće pravi luksuz ako Srbija bude sledila primer Mađarske i uvede takozvani "Hamburger porez".Mađarska je, kako bi odvratila građane od nezdrave hrane, odobrila uvođenje takozvanog hamburger poreza. Od septembra će se oporezivti sva pića i hrana sa visokom količinom šećera, soli i kofeina, sa pet do 20 odsto od vrednosti proizvoda.

"Ne lomite mi bagrenje" u Deliblatu

Nastupajućeg vikenda, 16. i 17. jula, u organizaciji Ekološkog udruženja seoskog turizma „Deliblato oaza“ u Deliblatu kod Kovina biće održana manifestacija pod nazivom „Ne lomite mi bagrenje.“ Prema najavi organizatora, biće to manifestacija promotivnog karaktera, a u prvom planu su etno- bazar i gastronomija.

Šušmušijada u Sokobanji

Najbolji kuvari sokobanjskih restorana takmičiće se u četvrtak u pripremanju starog srpskog specijaliteta "šuš-muš", u okviru nove manifestacije Šušmušijada. Jela će se pripremati po originalnoj sokobanjskoj recepturi, a ocenjivaće ih stručni žiri sastavljen od eminentnih kulinara.

Srpska hrana po evropskim standardima

Počev od 10. juna u Srbiji je počela primena Zakona o bezbednosti hrane, ili drugim rečima primena hasap standarda. Uvedena su pravila gde se i na kojoj temperaturi čuva proizvod, o higijeni zaposlenih i objekta. Vlasnik će morati da zapiše kada je i od koga primio sirovinu, ko je primio, pa i kada zaposleni peru ruke. Svetska zdravstvena organizacija usvojila je ovaj standard kao najefikasnije sredstvo za kontrolu bolesti, a u zemljama Evropske unije je obavezan.

Sertifikovan i leskovački domaći ajvar

BEOGRAD - Posle mesa s roštilja, sertifikat Zavoda za intelektualnu svojinu o zaštiti imena geografskog porekla dobio je i drugi proizvod sa područja Leskovca i juga Srbije - leskovački domaći ajvar, objavljeno je danas na sajtu Regionalne privredne komore Leskovca.