Piroćanci izvoze papriku i u Japan

industrijska-paprikaPaprika koju proizvode povrtari iz pirotskih sela izvoziće se i na Daleki istok pošto će "Hladnjača", osim otkupa i prerade voća, organizovati i masovnu proizvodnju paprike

Iz pirotskih kotlana, paprika će „putovati“ u Evropu, ali i u daleki Japan. Pirotska „Hladnjača“, koja od pre dve godine posluje pod okriljem kompanije „Lenada“, ove sezone će, pored otkupa i prerade voća, organizovati i masovnu proizvodnju paprike za izvoz.
Da bi obezbedili dovoljne količine, proteklih dana vlasnici „Hladnjače“ razgovorali su sa proizvođačima. Više od 100 povrtara iz desetak sela pirotske kotline, koja imaju idealne uslove za proizvodnju paprike, zainteresovano je za ovu saradnju.


KAO KALIFORNIJA

- Uslovi za proizvodnju paprike na ovom području su idealni. Po broju sunčanih dana u toku godine, pirotski kraj je kao Kalifornija. Paprika se sada gaji na oko 1.200 hektara, a cilj nam je da te površine povećamo. Lokalna vlast je za razne subvencije, lane izdvojila oko 50 miliona dinara, plus pola miliona evra za subvencionisanja kamata na kredite koje su poljoprivrednici uzimali kod banaka. Sa tom praksom ćemo nastaviti i ove godine i svako od ozbiljnih proizvođača može računati na pomoć iz budžeta, bez obzira da li sarađuje sa hladnjačom ili ne - tvrdi Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za razvoj poljoprivrede.


- Prošle godine smo, otkupili više od 1.000 tona višnje,toliko šljive, drugog voća i borovnice. Oko 100 radnika, koliko je radilo na preradi redovno je dobijalo plate, svi proizvođači su isplaćeni odmah po predaji robe, a za ovu sezonu smo odlučili da krenemo i u preradu paprike. Planiramo da preradimo makar 1.000 tona paprike koju ćemo izvesti na tržište EU i Japana - kaže Vladica Krsmanović, direktor „Hladnjače“.
Prema njegovim rečima, linije za preradu paprike „na komade i kocke“ biće montirane početkom proleća, radne snage ima, a zaiteresovanost proizvođača je velika.
- Za prošlogodišnji otkup van teritorije Pirota, u drugim mestima jugoistične Srbije, proizvođačima smo isplatili oko 300 miliona dinara. Da smo potrebne količine mogli da otkupimo u ovom kraju taj novac bi ostao ovde - navodi direktor Krsmanović. - Proizvođači koji odluče da se ozbiljno bave uzgajanjem paprike, imaće svu stručnu pomoć, garantovan otkup, sigurnu isplatu onog momenta kad predaju robu, a mogu računati i na pomoć lokalne vlasti.
Kompanija „Lenada“, koja je hladnjaču bukvalno podigla iz mrtvih, u novu opremu je uložila više od 1,5 miliona evra. Prema rečima Slobodana Stefanovića, vlasnika ove firme, nastaviće se investiranje u novu opremu i upošljavanje novih radnika.

Izvor: Novosti

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.