Feta sir po antičkom receptu

Radionica  pirotske Mlekarske škole “Dr Obren Pejić”, u kojoj srednjoškolci budući majstori sirarstva svakog dana na praktičnoj nastavi prerade po nekoliko tona mleka u razne sireve i kačkavalj, jedina je u Srbiji gde je ovih dana počela proizvodnja sira kao u drevnih Grka.

Reč je o tehnologiji izrade sira “feta”, koju su stari Heleni koristili još pre 2.000 godina, pa su đaci i profesori tehnologije i praktične nastave s pravom ponosni na svoj jedinstveni poduhvat. 

Jedina razlika u odnosu na period od pre dvadeset i nešto vekova je što Grci, za razliku od ove školske radionice, nisu imali HASSAP i ISO standarde, po kojima se ovde uveliko radi. 

Dragan Stojanović, profesor praktične nastave, iz razumljivih razloga ne otkriva do detalja način na koji su Grci pravili “fetu”, ali kaže da postoje bitne razlike, koje svakako utiču na kvalitet. 

- Grčka “feta” ima ukus sličan našem belom siru u salamuri, ali se razlikuje po mnogim drugim elementima. Za njenu izradu se koristi “nefiltrirano” mleko, što će reći da sirovo mleko zadržava sve svoje sastojke.

Kada se mleko preradi u “fetu”, ona mora da odstoji i sazri kako bi se dobila oksidacija masti, što rezultira specifičnim mirisom i ukusom - kaže Stojanović. Prema njegovim rečima, u postupku je veoma bitna higijena sudova, radionice i majstora, jer će u suprotnom sir biti zahvaćen kvascima, usled čega će se naduti i pokvariti. 

Pirotska Mlekarska škola je veoma atraktivna među prerađivačima mleka iz cele Srbije, pošto se ovde školuje kvalitetan kadar. Više od polovine učenika dolazi iz drugih srpskih gradova, a uz radionicu za mleko, ovde postoji mini pekara, ali i mesara, gde se školuju budući majstori za ove poslove.

Uz to što znaju da naprave prvoklasni kačkavalj i sireve, đaci i profesori su pre nekoliko godina prvi u Srbiji osvojili proizvodnju sireva sa plesnima ili “buđavaca”, čija je postojbina Francuska. Đaci toliko pominjane škole, koja je po tehnologiji prednjačila i u bivšoj SFRJ, više vremena provode u laboratoriji i u radionici nego u učionicama.

Otuda ne čude ni prva mesta na republičkim nadmetanjima, kao što je to bilo ovih dana u Požarevcu, gde su u konkurenciji tridesetak sličnih ustanova osvojili prvo mesto. Po svemu sudeći, nije daleko dan kada će prerasti u Akademiju za mleko. 

*izvor: www.novosti.rs

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.