Saher torte iz Srbije osvojile Beč

Najpoznatnija bečka poslastica, čuvena saher torta, proizvedena u kragujevačkoj firmi Peta gama osvojila je tržišta Austrije i Nemačke.Prošle godine je prodajom ručno proizvedenih saher torti kao i lincer, švarcvald, malakof, tiramisu i srce Peta gama je na tržište EU inkasirala miliona evra, a ove godine očekuje se znantno veći izvozni saldo jer je nedavno ugovoren izvoz u Rusiju od 250.000 torti.

Jedna smena dnevno proizvede 2.500 torti i sve se prodaju na inostranom tržištu.

"Torte ne prodajemo direktno velikim trgovinskim lancima, već to činimo preko distributera. Nemamo svoju robnu marku jer je to na zapadnom tržištu veoma skupo reklamirati proizvod i doći do kupca“ , kaže suvlasik Game Miodrag Đuričić. 

Peta gama za austrijsku firmu Salcburg patiseri radi torte pod njenim brendom, a za nemački trgovinski lanac Špar pod znakom njihove robne marke „S badžet“. 

Đuričić ističe da je formula uspeha ove firme ne samo kvalitet, već i cena. 

„Saher torta od 600 grama proizvedena u Kragujevcu u Beču se prodaje za pet evra, dok se konkurentska iz Austrije, težine 500 grama prodaje za šest evra“ , objašnjava Đurić. 

Torte iz Kragujevca izvoze se i u Mađarsku. Rumuniju, Češku, Sloveniju, Hrvtasku, Španiju i neke nordijske zemlje. 

Peta gama je početkom marta dobila specijlan u ponudu za izvoz 100.000 komada „srce torti“ za Praznik majki, koji se početkom maja praznuje u Nemačkoj i Austriji. Za 40 dana je završena kompletna narudžbina.

„Mi smo jedna od malobrojnih firmi u svetu koja je dobila pravo da proizvodi saher tortu, a zbog njene proizvođačke specifikacije, koja je strogo čuvana tajna, oko 80 odsto sirovina se uvozi iz inostranstva. Kore su iz Holandije, kakao iz Gane, džem iz Austrije, a samo šećer, pojedini mlečni proizvodi i ambalaža iz Srbije. Na zapadnom tržištu nemate pravo na grešku i zbog toga moramo da uvozimo najkvalitetnije sirovine“ , kaže Đurić.

*izvor: www.novimagazin.rs

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.