Srbija zemlja partner na Sajmu hrane u Budvi

PODGORICA - U Budvi je otvoren 38. Međunarodni sajam hrane na kojem učestvuje više od 120 izlagača iz 15 država, a Srbija je zemlja partner. Sajam je otvorio crnogorski premijer Igor Lukšić na ceremoniji kojoj su prisustvovali ministri poljoprivrede Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije.

Lukšić je podsetio da je poljoprivreda jedna od najznačajnijih grana "ekonomskog razvoja Crne Gore" i naveo da je vlada u prošloj godini "pružila punu podršku razvoju industrije hrane". 

Ukazao je da je rezultat te podrške "rekordni prošlogodišnji otkup i izvoz viškova hrane, rekordno veliki broj zasejanih površina, sa preko 300 novih investicionih projekata usmerenih ka razvoju crnogorskih gazdinstava". 

Crnogorski premijer je ocenio da "dodatni doprinos" jačanju investicionih aktivnosti u agrarnom sektoru predstavlja i danas potpisivani sporazuma između Crne Gore i Srbije u oblasti veterine, zdravstvene zaštite bilja i međusobnog priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani i hrani za životinje biljnog i mešovitog porekla. 

Tokom sajamske manifestacije koja traje do 24. marta biće organizovani susreti privrednika Crne Gore i Srbije.

Sajam je okupio izlagače iz prehrambene industrije, poljoprivrede, vinarstva i vinogradarstva, mediteranskih kultura, organske hrane, prerade ribe, konditorskih proizvoda, industrije mineralnih voda, pakovanja i ambalaže.

Autor: Agencija BETA

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.