Karavan sireva krenuo iz Pirota ka deset gradova

PIROT - Danas je u Pirotu počeo Karavan sireva koji Evropska unija (EU), preko programa "Regionalni društveno-ekonomski program razvoja", finansira sa 350.000 evra.

Udruženje "Klaster sireva Jug" zajedno sa Opštinom Pirot i Upravom za poljoprivredu i razvoj sela najavilo je Karavan koji će obići deset gradova juga Srbije.

Vesna Lazarević, stručnjak Opštine Pirot za poljoprivredu, rekla je da je cilj da se "proizvođači i prerađivači povežu, zajedno nastupe na tržištu, da se zaštite proizvodi i očuva njihov kvalitet".

"Veoma je važno ujednačavanje kvaliteta, kao i zajednički nastup na tržištu, a EU traži takve proizvode", rekla je ona.

Karavan je počeo u Pirotu jer je taj grad "kolevka kačkavalja".

Lazarević je dodala da će građani tokom tog karavana moći bolje da upoznaju proizvode, saznaju gde i po kojoj ceni mogu da se kupe i da se uvere u njihov kvalitet.

Proizvodnja sireva na jugoistoku Srbije ima dugu tradiciju, a pirotski kačkavalj se pre Drugog svetskog rata izvozio u velikim količinama i na tržište Amerike.

Na štandu u Pirotu danas je bilo izloženo tek nekoliko proizvoda mlekara iz Niša, Leskovca, Pirota, Bele Palanke, Dimitrovgrada, Blaca, Svrljiga i Gadžinog Hana.

Klaster sireva "Jug" ima 17 članova iz jugoistočne Srbije.

Autor: Agencija BETA

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.