Pirotska mlekara opet pravi kačkavalj

Na 50. rođendan, pirotska Mlekara dobila je svoj drugi život. Posle desetogodišnje pauze i raznih kupoprodaja, Privredno društvo „Eko Teman grup“ iz Kovina, u ponedelajkje pokrenulo proizvodnju u kojoj je uposleno pedesetak radnika.

Generalni direktor Dragan Stamenković konstatovao je da su u vaskrsavanje pogona kapaciteta 60 tona mleka dnevno, uložene milionske sume, od oktobra 2008. kada su postali vlasnici čuvene Mlekare.

Pirotska mlekara opet pravi kačkavalj

- Nismo imali pomoć raznoraznih fondova. Sve što smo uložili dolazi iz vlastitih izvora. Pun obim proizvodnje ostvarićemo krajem marta i početkom aprila iduće godine, kada ćemo uposliti još 100 do 150 radnika. U sirovinsku bazu investiraćemo dogodine još oko dva miliona evra, a na našu farmu na Belim Vodama na Staroj planini, prispeće veliko stado ovaca i koza iz Nemačke - rekao je Stamenković.

Novi moto Mlekare je „Od pradedova do praunuka“. Čuvena Mlekara koja je svojevremeno izvozila u 39 zemalja i čiji se sir jeo u Vašingtonu, držaće se tradicije uz primenu novih tehnologija.

- Prizvodićemo bele sireve, kačkavalj i proizvode od surutke. - Nećemo biti klasična „flašionica“ mleka, već firma koja radi po „Hasap“ i „Halal“ standardima i veliki izvoznik u EU i u Rusiju. Novčano i na druge načine pomagaćemo našim kooperantima i snabdevati ih rasnim priplodnim malterijalom sa Belih Voda - kaže Stamenković.

Mlekaru je prvo kupio „Unimilk“. Nije ispunila ni jednu jedinu ugovornu obavezu. Slično je bilo i sa slovenačkom „Solventom“. Nisu nisu uložili ništa.

Izvor: Novosti

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.