Srpski proizvodi u Londonu

Specijaliteti srpske kuhinje predstavljeni na Sajmu turizma u Londonu. Uz dobru hranu, na Sajmu su promovisana i srpska vina, rakija kao i sve popularnije eko ture.Posebna pažnja posvećena je proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom.

Strani turisti, najčešće iz Srbije pamte dobar provod i ukusnu hranu.

Na sajmu u Londonu predstavljeni su proizvodi domaće proizvodnje i organskog porekla poput kupusa, kulena, roštilja, ajvara, kačkavalja. Stranci priznaju da su već zaboravili ukus takve hrane.

Rasel Stenhaus, srpski lobista na britanskom tržištu kaže da svi novinari koje je dovodio u Srbiju, hvale srpsku hranu. "Vaša hrana je mnogo ukusnija nego u Britaniji. Paradajz ima pravi ukus, kao i meso" istakao je Stenhaus.

Petra Hedorsern iz Evropske turističke komisije kaže da je hrana više od jela i da predstavlja novo iskustvo, vrstu avanture. "To je način da se uroni u raznolikost kulture jedne zemlje" rekla je Hedorsernova.

Uz dobru hranu, na Sajmu turizma u Londonu promovisana su i srpska vina i rakija koja se, na iznenađenje publike u Londonu, u Srbiji peče od različitog voća.

"Trudili smo se da izbegnemo priču o uticajima Turske i Mediterana na našu hranu i zato smo se opredelili da to činimo na bazi geografskih identifikovanih zaštićenih proizvoda" rekla je Gordana Plamenac iz Turističke organizacije Srbije.

Osim gastronomskih turističkih tura, Srbija je predstavila i sve popularnije eko ture, a podsetili smo i da će se u Nišu, 2013. godine, organizovati centralna proslava 17 vekova Milanskog edikta.

RTS

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.