Užičani dime filete lososa za ceo svet

Iz Užica će se u svet od proleća naredne godine izvoziti riba - iz Severnog mora. Taj posao omogućen je zahvaljujući prvoj direktnoj stranoj investiciji u užičku privredu, iza koje stoji norveška kompanija „Euro BB“.
 Užičani dime filete lososa za ceo svet

Skandinavci su prekjuče postali vlasnici pogona nekadašnje štamparije „Rujno“ u naselju Bela zemlja, koji će adaptirati fabriku za filetiranje i dimljenje lososa. Posle godinu i po birokratskog nadmetanja Norvežana s državom da otkupe halu „Rujnog“, oni su napokon došli u posed objekta propale firme koja već dugo ne radi, a od 2009. je u stečaju.

Sa Agencijom za privatizaciju u utorak smo potpisali ugovor o preuzimanju pogona. Posao s preradom ribe, koji će otvoriti 250 radnih mesta za radnike svih profila, pokrenućemo u prvom kvartalu naredne godine. Investicija je vredna tri miliona evra, što podrazumeva rekonstrukciju fabrike, opremanje, izgradnju infrastrukture. Ovde će se u početku filetirati 20 tona lososa dnevno, kaže Branislav Jezdimirović, Užičanin s norveškim državljanstvom, inače poslovni partner Rolfa Bohna, vlasnika kompanije „Euro BB“.

Ideja o otvaranju takve firme u Užicu, priča Jezdimirović, stara je deceniju, a zvanično je pokrenuta marta prošle godine. Inicirana je ekonomskom logikom - u Norveškoj je skupa radna snaga i mnoge fabrike za preradu ribe u Skandinaviji zatvorene su, a pogoni su izmešteni u baltičke zemlje ili države jugoistične Evrope. Neke su čak izmeštene u Kinu, do koje transport ribe brodovima traje tri nedelje. Bohn se opredelio da kapital usmeri u Srbiju, što je velikim delom zasluga Jezdimirovića.

„Euro BB“ je još prošle godine s Ministarstvom ekonomije i gradom Užicem potpisao memorandum o otvaranju fabrike u Beloj uemlji. Taj akt podrazumeva da država i lokalna samouprava podrže investiciju. Država će sa po 4.800 evra subvencionirati svako od 250 radnih mesta, od kojih će 4.000 evra obezbediti agencija „Siepa“, a ostatak Nacionalna služba za zapošljavanje. Obaveze Užica je da za fabriku obezbedi komunalnu infrastrukturu.

- Najsavremenija oprema za fabriku biće dopremljena iz Norveške i Danske. Riba će biti dopremana iz ribnjaka sa Severnog mora koji u svetu diktiraju standarde u uzgoju lososa. Čak 95 odsto proizvodnje namenjeno je stranom tržištu, a izvozne ugovore potpisaćemo naredne nedelje s firmama iz skandinavskih država. Svež losos biće transportovan šleperima iz Norveške u Srbiju, koji će se vraćati s tovarima prerađene ribe - kaže Jezdimirović.

Investitora sa severa Evrope narednih meseci očekuje rekonstrukcija hale.

 

Izvor: Blic

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.