Leskovac: Avjar međunarodni brend?

Podnet zahtev da "Leskovački ajvar" postane međunarodni brend. Na ovu ideju se došlo zbog toga što mnoge stranke iz inostranstva naručuju upravo ovaj proizvod u velikim količinama.

Udruženje proizvodjača "Leskovački ajvar" i Regionalna privredna komora u Leskovcu podneli su zahtev za dobijanje medjunarodnog sertifikata tog proizvoda, potvrdjeno je danas agenciji Beta u toj komori.

Leskovac-Avjar-medjunarodni-brend

Stručni saradnik regionalne komore Vladimir Bojević kazao je da je zahtev za medjunarodno registrovanje oznake geografskog porekla i imena porekla u skladu sa Lisabonskim sporazumom upućen Zavodu za intelektualnu svojinu i Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Srbije.

"Na ovaj korak smo se odlučili zato što smo pretrpani pozivima zaintersovanih kupaca leskovačkog ajvara skoro sa svih kontinenata, a uslov za izvoz je dobijanje medjunarodnog sertifikata", kazao je Bojović.

Leskovački ajvar je postao srpski brend pre nekoliko meseci, a predsednik udruženja "Leskovački ajvar" Ivan Stoilković je kazao za agenciju Beta da se taj proizvod neće skoro naći na rafovima maloprodajnih objekata u Srbiji.

"Naša strategija je da ne trgujemo sa prodajnim lancima jer smo isuviše siromašni da poslujemo po njihovim uslovima", kazao je on.

Stoilković je dodao da se dvadesetak proizvodjača ajvara okupljenih u udruženju sprema da prženi ajvar od crvenih pečenih i oljuštenih paprika ponudi sindikalnim organizacijama, ali i stranim ambasadama u Beogradu.

(Beta)

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.