Nezdrava hrana postaje luksuz?

Brza hrana postaće pravi luksuz ako Srbija bude sledila primer Mađarske i uvede takozvani "Hamburger porez".Mađarska je, kako bi odvratila građane od nezdrave hrane, odobrila uvođenje takozvanog hamburger poreza. Od septembra će se oporezivti sva pića i hrana sa visokom količinom šećera, soli i kofeina, sa pet do 20 odsto od vrednosti proizvoda.

Dok u većini zemalja u regionu uvode slične mere u Srbiji nezdravi proizvodi još nisu ni obeleženi, niti je obavezno navođenje koliko masti sadrže. Ipak, ministar zdravlja Zoran Stanković kaže za Press da će ozbiljno razmisliti da Vladi predloži slične mere kao u Mađarskoj.

Masna i slana hrana, slatkiši i gazirana pića podstiču gojaznost, koja je okidač za bolesti srca i krvnih sudova i razne vrste karcinoma od kojih građani Srbije najviše obolevaju. Mada se godinama priča o tome, kod nas ništa nije učinjeno da se hrana sa visokim procentom masti, šećera i soli makar označi kako bi bila prepoznatljiva.

Sagovornici Pressa pozdravljaju uvođenje ovakvog poreza, a neki čak smatraju da bi brzu hranu trebalo zabraniti. Tako Dr Jelena Gligorijević, načelnica Odeljenja za ishranu KC Srbije, gde je pokrenuta kampanja za obavezno obeležavanje proizvoda sa transmastima (štetnim mastima), podseća da su one jedan od glavnih krivaca za povećanje broja gojaznih i depresivnih.

- Transmasti povećavaju ukupan holesterol u krvi, odnosno povećavaju loš, a smanjuju dobar holesterol, što rezultira aterosklerozom i većim rizikom od oboljenja srca i krvnih sudova: angine pektoris, infarkta, moždanog udara - ukazuje ona.

Sa druge strane nutricionista dr Ljubomir Pfaf smatra da bi štetnu hranu trebalo potpuno zabraniti, a ne puniti budžet porezima.

Izvor: S media

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.