Šušmušijada u Sokobanji

Najbolji kuvari sokobanjskih restorana takmičiće se u četvrtak u pripremanju starog srpskog specijaliteta "šuš-muš", u okviru nove manifestacije Šušmušijada. Jela će se pripremati po originalnoj sokobanjskoj recepturi, a ocenjivaće ih stručni žiri sastavljen od eminentnih kulinara.

Šušmušijada u Sokobanji

Zatim će biti priređen ručak za sve posetioce, saopštila je Organizacija za turizam, kulturu i sport iz Sokobanje.

Prva Šušmušijada pod nazivom „Mužu šuš - ženo muš!" deo je tradicionalne manifestacije „Zlatne ruke", koja se 29. put održava u Sokobanji 14. jula, u centru te varoši.

Tokom 20. veka, svaka sokobanjska kafana imala je šuš-muš na meniju. To je u početku bilo jelo siromaha, a kasnije svi viđeniji gosti koji su dolazili u Sokobanju voleli su da probaju ovaj sokobanjski specijalitet.

Tajna je bila u načinu kuvanja i pripremanja junećeg škembeta i svinjskih papaka, dodavanju određenih začina, dobijanju određene gustine jela i jedinstvenog ukusa.

Danas je šuš-muš sastavni deo jelovnika sokobanjskih restorana i veoma traženo jelo, koje svakako doprinosi da Sokobanju osetite svim čulima, pa i čulom ukusa, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.