HALAL proizvodi srpske brend kompanije

Implementaciju zahtjeva halal standarda BAS 1049:2010 Agencije za certificiranje halal kvalitete uspješno su završile kompanija "Zlatiborac d.o.o." Beograd i klaonica "Tamagrar d.o.o." Niš.

Proces implementacije zahtjeva halal standarda započeo  je u februaru ove godine. Certifikacijskim auditima koji su izvršeni u junu u pogonima kompanija utvrđeno je da su kompanije ispunile sve uvjete i zahtjeve halal standarda te da im se može dodijeliti halal certifikat. Svečana dodjela halal certifikata firmama će biti upriličena naknadno. 

Kompanija "Zlatiborac" je vodeći proizvođač suhomesnatih proizvoda na području Srbije. Kompanija je osnovana 1992. godine dok proizvodnja tradicionalnih suhomesnatih proizvoda datira još iz 1885. godine. Pored implementiranog halal standarda u kompaniji se primjenjuju i poštuju norme drugih standarda kao što su HACCP i GOST-R. Kompanija upošljava više od 200 radnika.
 
Kako bi se zadovoljili zahtjevi halal standarda o sljedivosti sirovine za proizvodnju, u ovom slučaju halal svježeg mesa, certificirana je klaonica stoke "Tamagrar d.o.o. "iz Niša.
Klaonica "Tamagrar" je počela s radom 2005., a trenutno upošljava 18 radnika. Kolika je važna opredijeljenost menadžmenta kompanije, govori nam i podatak da su za ispunjavanje uvjeta i zahtjeva halal standarda u klaonici "Tamagrar" na linji klanja zaposlena dva nova radnika muslimana, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete.
 
U 2008. godini implentiran je HACCP sistem, dok su u 2011. implementirani zahtjevi i odredbe halal standarda. Klaonica će vršiti usluge halal klanja i snabdijevati kompaniju "Zlatiborac" halal goveđim i junećim mesom.
 
U proces halal certificiranja u kompaniji "Zlatiborac" obuhvatio je proizvode koji će na sebi imati oznaku halal: zlatiborac goveđa pršuta, zlatiborac goveđi ramstek, zlatiborac goveđa kobasica, zlatiborac goveđa salama, zlatiborac goveđi kulen, zlatiborac sudžuk.
 
Implementacijom halal standarda BAS 1049:2010, kompanija "Zlatiborac" je zadovoljila potrebe halal potrošača diljem svijeta, te otvorila vrata svjetskog halal tržišta čija vrijednost iznosti oko 635 milijardi USD, dok su najatraktivnija tržišta Bliskog istoka koja u prosjeku uvezu oko 70 posto mesa i mesnih prerađevina iz cijelog svijeta.
Halal proizvodi "Zlatiborca" s oznakom halal bit će dostupni na regionalnom tržištu uskoro, a već je krenuo izvoz njihovih proizvoda za Azerbejdžan.
FENA

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.