Fina hrana iz Srbije

Piroćanci izvoze papriku i u Japan

industrijska-paprikaPaprika koju proizvode povrtari iz pirotskih sela izvoziće se i na Daleki istok pošto će "Hladnjača", osim otkupa i prerade voća, organizovati i masovnu proizvodnju paprike

Iz pirotskih kotlana, paprika će „putovati“ u Evropu, ali i u daleki Japan. Pirotska „Hladnjača“, koja od pre dve godine posluje pod okriljem kompanije „Lenada“, ove sezone će, pored otkupa i prerade voća, organizovati i masovnu proizvodnju paprike za izvoz.
Da bi obezbedili dovoljne količine, proteklih dana vlasnici „Hladnjače“ razgovorali su sa proizvođačima. Više od 100 povrtara iz desetak sela pirotske kotline, koja imaju idealne uslove za proizvodnju paprike, zainteresovano je za ovu saradnju.

Sjenički sudžuk sa oznakom geografskog porekla

Sjenica - Sjenički sudžuk, jedan je od tri proizvoda iz Sjenice, koji bi trebalo da dobije oznaku proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. Tim povodom, u okviru Projekta podrške pravima intelektualne svojine, koji finansira Vlada Švajcarske, u prostorijama Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici, održan je sastanak sa proizvođačima Sjeničkog sudžuka.

Feta sir po antičkom receptu

Radionica  pirotske Mlekarske škole “Dr Obren Pejić”, u kojoj srednjoškolci budući majstori sirarstva svakog dana na praktičnoj nastavi prerade po nekoliko tona mleka u razne sireve i kačkavalj, jedina je u Srbiji gde je ovih dana počela proizvodnja sira kao u drevnih Grka.

Gde nestade srpski pasulj?

Pasulj koji se kuva u našim domaćinstvima stiže iz najudaljenijih delova sveta, a već duže vreme domaćeg pasulja nema ni u radnjama, ni na zelenim pijacama, pišu Novosti. Prebranac, tako, domaćice u Srbiji mogu da prave od tetovca iz Kirgistana, da spremaju gradištanac iz Argentine i Egipta, ili da se “časte” najskupljim zelenim pasuljem iz Ukrajine. 

Promocija srpske hrane u Ljubljani

Turistička organizacija Srbije (TOS) organizovaće danas promociju tradicionalne srpske hrane "Soulfood Serbia" u Ljubljani. Predstavnicima medija i organizatorima putovanja biće održana prezentacija, prikazan promotivni film, poslužena hrana i piće koji su karakteristični za naše podnevlje, uz muzičku pratnju benda Vladimira Maričića. 

Saher torte iz Srbije osvojile Beč

Najpoznatnija bečka poslastica, čuvena saher torta, proizvedena u kragujevačkoj firmi Peta gama osvojila je tržišta Austrije i Nemačke.Prošle godine je prodajom ručno proizvedenih saher torti kao i lincer, švarcvald, malakof, tiramisu i srce Peta gama je na tržište EU inkasirala miliona evra, a ove godine očekuje se znantno veći izvozni saldo jer je nedavno ugovoren izvoz u Rusiju od 250.000 torti.