Farma za proizvodnju energije

Poljoprivredno preduzeće „Sava Kovačević“ trebalo bi do kraja ove godine da postane pionir u korišćenju biogasa od stajskog đubriva. Naime, osim mleka koje su do sada proizvodile, muzne krave ovog vrbaskog poljoprivrednog giganta počeće da „proizvode” i struju.

Farma za proizvodnju energije

Više od dve hiljade vagona stajnjaka sa farme, koji je do sada nekontrolisano oslobađao biogas i zagađivao sredinu, trebalo bi da postane izvor električne, ali i toplotne energije kojom bi se grejala zgrada vrbaske Opšte bolnice.

Prva faza izgradnje bioenergane koštaće oko četri miliona evra i trebalo bi da bude završena do kraja godine. Deo novca za značajnu investiciju obezbedilo je preduzeće kroz komercijalne kredite, ali će projekat, prvi ove vrste u Srbiji, pomoći Evropski fond za podsticaj korišćenja obnovljivih izvora energije. Prema rečima direktora PP “Sava Kovačević” Đoke Vujičića, biogasno postrojenje će u početnoj fazi rada imati snagu od jednog megavata, a trostruko veću kada bude potpuno završeno.

Projektom je predviđeno da se gas koji nastaje truljenjem stajskog đubriva i biomase, u specijalnim uslovima, pretvara u metan koji će se koristiti kao pogonsko gorivo za generatore za proizvodnju električne energije. Struju proizvedenu na ovaj način PP „Sava Kovačević“ koristiće za vlastite potrebe, a višak će isporučivati elektroprivredi po stimulativnoj ceni od 14 evrocenti za kilovat. Što se toplotne energije tiče, procenjuje se da će dobijena energija biti dovoljna za grejanje Opšte bolnice Vrbas.

„Naš krajnji cilj je da u potpunosti ispoštujemo zakone i propise iz oblasti zaštite i očuvanja životne okoline. Na taj način ćemo rešiti i problem otpadnih voda i stajnjaka na višestruku korist. Osim električne i toplotne energije, dobijamo i vrlo kvalitetno i ekološki čisto đubrivo”, objašnjava Vujičić.

Goveda kao energetski resurs 

Osim bioenergane koja će biti prva ove vrste u Srbiji, Vrbas je zasad jedina opština koja poseduje takozvani bilans biomase i mapu resursa obnovljivih izvora energije. Goran Pejović, član opštinskog veća zadužen za poljoprivredu, kaže da to znači objedinjenu bazu podataka o broju goveda i svinja na svim farmama koje bi u budućnosti mogle da proizvode biogas. „Prvi smo to uradili i sigurno je da time šaljemo i dobru poruku investitorima.

Ujedno, to je i prvi korak ka pridruživanju strategiji EU kojom je predviđeno da do 2020. godine bioenergija čini 20 odsto od ukupne energije koju trošimo“, objašnjava Pejović. „PP ‘Sava Kovačević’ je samoinicijativno krenuo u poduhvat izgradnje bioenegane, i to bi trebalo da posluži kao dobar primer i drugim farmama. Investicija je značajna - i ekološki i ekonomski“, naglašava Pejović.

Izvor: Blic

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.