Sveže povrće sa krova zgrade

MONTREAL - Montrealska firma "Lufa farms" podigla je prvi svetski povrtnjak na krovu poslovne zgrade, i prvi rod je već gotovo potpuno rasprodat preko interneta, a isporuke će početi do kraja aprila.

 Uz rast stanovnika u svetu koji prati smanjivanje obradivog zemljišta, bašte na krovovima gradskih zgrada se čine kao dobar način da bude obezbeđena sveža i zdrava hrana za urbano stanovništvo.

Takav jedan povrtnjak, na krovu poslovne zgrade, prostire se na 3.000 kvadratnih metara, a zelene salate, paprika, tikvica, celera, ruzmarina, bosiljka, peršuna i drugih plodova će biti dovoljno da se svake nedelje napuni 2.000 kolica iz supermarketa.

staklenik_1
 
Proizvodi iz ove bašte neće biti ništa skuplji od onih iz samoposluga, ali će biti svežiji jer se konzumiraju tamo gde su uzgajani. U krovnoj staklenoj bašti je sve automatizovano - temperatura, osvetljenje i vlažnost se kompjuterski prilagođavaju potrebama svake kulture.

Kišnica se prikuplja za zalivanje useva, "zeleniš" oprašuju pčele, dok se za borbu protiv nametnika ne koriste hemijski pesticidi nego bubamare. U gradnju i opremanje ove staklene bašte uložena su gotovo dva miliona dolara, ali u odnosu na klasične farme, ovde će se beležiti uštede na pakovanju, transportu i rashlađivanju.

Ipak, firma "Lufa farms" je još daleko od povratka investicija i za to je potrebno da se broj krovnih staklenih bašta umnoži. U pomenutoj firmi procenjuju da na oko 10 odsto krovova komercijanih zgrada u Kanadi ima uslova za podizanje staklenika.

Za sada je izvesno da će "Lufa farms" podići još jedan staklenik na montrealskim krovovima, pet puta veći od sadašnjeg.

Autor/izvor: SEEbiz/Poljoprivreda

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.