Ekološko selo naše budućnosti

Obnovljiva energija je neizostavni deo naše budućnosti, a u zemljama Evropske Unije je   poslednjih nekoliko godina postala deo sadašnjosti. Širom zemalja EU  mogu se videti ogromne vetrenjače, a sve je bolje iskorišćena biomasa koja nastaje od prirodnog đubriva sa farmi.

 

Kao primer dobre prakse je i selo u Nemačkoj- Feldhajm. U ovom selu postoje 43 vetrenjače, gde snaga vetra obezbeđuje selu 4,3 megavata energije, što je mnogo više nego što meštanima treba.  Svaki stanovnik ovog mestašca je platio po 1.500 evra i sada kompletna postrojenja vetrenjača su u vlasništvu 150 meštana. Meštani ovog sela su izgradili sopstvenu distributivnu mrežu u kojoj sem što zadovoljavaju svoje potrebe, čak prodaju struju drugim selima!

 

Feldhajmovci su smislili kako da dobiju energiju čak i kad vetar stane, pa su na farmi svinja, pored štala, sagradili ogromnu burad. U toj buradi dešavaju se prirodni procesi fermentacije prirodnog đubriva u biogas koji pokreće turbinu. Tako selo ima dovoljno struje i obezbeđeno je grejanje, čak i kada nema ni daška vetra. Po rečima meštana,  dok novi sistem nije proradio, selo je svake godine izdvajalo 100.000 evra na grejanje, dok sada tog troška nema. Dodatna prednost je da novi način snabdevanja strujom otvorio je već 30 radnih mesta.

 

Srbija kao buduća članica EU, mora računati na obaveze koje je Evropska Unija preuzela potpisivanjem Kjoto protokola. Od 2010. godine članice Evropske Unije su u obavezi da najmanje 12% ukupne potrošene energije bude poreklom iz obnovljivih izvora energije. Ove obaveze, u budućnosti će biti i naše obaveze, zato treba misliti i na vreme se spremiti se,  jer budućnost ne može da čeka.

 

Autor teksta: Ivana Seccareccia

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.