Farmer budućnosti

EVROPSKA POLJOPRIVREDA ULAZI U HAJ-TEK ERU

Nastojeći da odgovori na sve veće globalne potrebe za hranom i reši problem zagađenja prirodne sredine, poljoprivredni sektor ulazi u digitalnu eru. Poljoprivrednici u Evropskoj uniji sve više koriste nove tehnologije kako bi proizvodili veću količinu proizvoda boljeg kvaliteta uz manju upotrebu poljoprivrednih inputa i manje zagađenje životne sredine. Nove tehnologije pre prihvataju i uvode u proizvodnju veliki poljoprivrednici nego mali, kojima su neke od njih još skupe i samim tim nedostupne.

Farma za proizvodnju energije

Poljoprivredno preduzeće „Sava Kovačević“ trebalo bi do kraja ove godine da postane pionir u korišćenju biogasa od stajskog đubriva. Naime, osim mleka koje su do sada proizvodile, muzne krave ovog vrbaskog poljoprivrednog giganta počeće da „proizvode” i struju.

Energija u biomasi

Srbija ima velike mogućnosti za korišćenje biomase koja može da zameni energiju od dobijenu od nafte i drugih skupih izvora. U Srbiji su još krajem osamdesetih godina prošlog veka bila izgrađena tri postrojenja na farmama za biogas. Samo sa jednog hektara pšenice od ostatka biomase mogu da se proizvedu značajne količine energije.

Poljoprivreda budućnosti i klimatske promene

Ljudska populacija je nastavila da raste i procenjuje se da će do 2050. godine dostići čak 9 milijarde ljudi, što premašuje kapacitete trenutne svetske proizvodnje, kao i sirovinskih zaliha.

Osnovni zadatak poljoprivrede u budućnosti je da razvije svoje kapacitete kako bi prehranila našu planetu. Taj zadatak sam po sebi je dovoljno težak, ali postavljaju se i drugi zahtevi na koje poljoprivrednici moraju odgovoriti.

Sveže povrće sa krova zgrade

MONTREAL - Montrealska firma "Lufa farms" podigla je prvi svetski povrtnjak na krovu poslovne zgrade, i prvi rod je već gotovo potpuno rasprodat preko interneta, a isporuke će početi do kraja aprila.

Ekološko selo naše budućnosti

Obnovljiva energija je neizostavni deo naše budućnosti, a u zemljama Evropske Unije je   poslednjih nekoliko godina postala deo sadašnjosti. Širom zemalja EU  mogu se videti ogromne vetrenjače, a sve je bolje iskorišćena biomasa koja nastaje od prirodnog đubriva sa farmi.