KOKURUZ DOGURAO DO 15,6 DINARA

Tržište primarnih poljoprivrednih proizvoda i dalje je prilično mirno. Niske cene, odnosno odsustvo značajnijih skokova naveli su proizvođače, odnosno prodavce da čekaju bolju cenu. Blaži skok registrovan je na tržištu kukuruza, pa je ova ratarska kultura, kao i prethodne nedelje, bila jedina prisutna u berzanskom trgovanju. Ukupno je preko novosadske „Produktne berze“ prometovano 400 tona robe, finansijske vrednosti 6.314.000 din, što je pad prometa u odnosu na prethodnu nedelju.

Merkantilni kukuruz i dalje figurira u berzanskom prometu. Prosečna cena kukruza je ove nedelje iznosila 14,20 din/kg bez PDV-a (15,62 din/kg sa PDV-om), što je za 1,43% viša cena u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje. Realizovana su i dva ugovora sa klauzulom spremnosti robe za isporuku 1. novembra. Pariteti su bili različiti, ali su oba ugovora realizovana po identičnim cenama od 14,50 din/kg bez PDV-a (15,95 din/kg sa PDV-om).

Tržište pšenice je i ove nedelje bilo pasivno. Poslednja registrovana cena na berzi iznosi 15 din. bez poreza, a sve ponude koje su se javljale ove nedelje bile su oko ove cene. Paritet i kvalitet su jedini faktori koji su uticali da te ponude budu na nešto nižem ili višem nivou.

Kao i pšenica, soja je takođe odsustvovala sa berzanskog trgovanja. Međutim, ponuda je povećala svoje kotacije, a da li će te cene naći kupce videćemo već sledeće nedelje.

Rast cene kukuruza je ove nedelje uticao da dođe do blagog skoka vrednost PRODEX-a. Berzanski indeks je viši za 1,63 poena, što ukupno iznosi 193,11 indeksnih poena.

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.