CENA KUKURUZA I DALJE PADA

Može se slobodno reći da se prošlonedeljna konstatacija o odstustvu robno-berzanskog prometa, preslikala i na ovu nedelju. Statistički podatak da je ipak došlo do rasta prometa, potpuno je irelevantan, s obzirom na to da je u nedelji za nama prometovano svega 125 tona robe, u dinarskoj vrednosti od 1.925.000,00 dinara, navodi u današnjem izveštaju o trgovanju u minuloj radnoj nedelji Produktna berza u Novom Sadu.

Pomenuti promet registrovan je na tržištu kukuruza, čija cena i dalje pada u odnosu na prethodnu nedelju. Oba berzanska ugovora kupoprodaje kukuruza, u ukupnoj količini od 125 tona, realizovana su po ceni od 15,40 din/kg, sa PDV-om (14,00 din/kg, bez PDV-a), što je za čitavih 6,67% niže nego prethodne nedelje. Kako je po ovoj ceni kupovao samo onaj ko mora, stiče se utisak da pomenuta cena ne predstavlja samo prosek, nego i maksimalnu cenu koja se u ovom trenutku može postići za ovogodišnji rod kukuruza.

Prodajne cenovne kotacije za soju novog roda, kretale su se na nivou od oko 38,50 din/kg, bez PDV-a, koliko se za soju plaćalo pre 3-4 nedelje, ali zainteresovanih kupaca nije bilo.

Nepremostivi cenovni “spred” ponude i tražnje, slično tržištu soje i dalje je prisutan i na tržištu pšenice. Bez zadovoljavajuće ino-tražnje, domaći kupci-izvoznici nisu zainteresovani da kreću u ozbiljniju kupovinu pšenice izvoznog kvaliteta. Istovremeno ni domaći trgovci ni prerađivači za standardni SRPS kvalitet, prosečnih parametara, nisu spremni da plate više od 14,50 din/kg, bez PDV-a, što je za potencijalne prodavce i dalje malo. Po svemu sudeći “pat” pozicija će potrajati dok se na ino-tržištu ne desi nešto dramatičnije u kontekstu rasta svetske cene pšenice, ili dok iznureni nelikvidnošću, domaći proizvođači-prodavci ne budu prinuđeni da još više spuste svoje prodajne cenovne kotacije.

Nemate prava da komentarišete. Samo registrovani korisnici mogu postavljati komentare.